Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétmilliós ösztöndíj egy Debrecenről szóló dalért

2013.04.18. 10:46 Módosítva: 2013-04-18 10:47:59
Kilenc pályázó közül a Jantyik Zsolt vezette PG csoportnak ítélte tavaly a városvezetés a Kölcsey-ösztöndíjat, melynek hagyományos célja a városhoz kötődő kulturális művek létrehozása. Jantyik egy négy perces számot írt a kétmilliós díjból.

Kilencen adták be pályázatukat tavaly a debreceni Kölcsey-ösztöndíjra, amit a város önkormányzata minden évben meghirdet, és aminek eredményét hagyományosan a város napján, április 11-én szokták kihirdetni. A pályázat célja a kiírás szerint „Debrecenről szóló, a város kulturális értékeihez kötődő, azokat gazdagító alkotás létrejöttének ösztönzése, amely lehetőséget teremt alkotó művészek, csoportok számára” A két millió forintos támogatással járó ösztöndíjat szakmai bizottság ítéli oda, vizsgálják a pályamű színvonalát, újszerűségét, illetve hogy menyire kötődik a terv Debrecenhez.

A vagy.hu debreceni portál már a pályázat kiírásakor úgy tippelt, a díjat és vele együtt a két millió forintot a városvezetéshez közel álló Jantyik Zsolt kapja majd. Jantyik Zsolt civilben zenész, a PG Csoport frontembere, amúgy Derecske alpolgármestere és közeli barátja a városvezetésnek. Tavaly nevezték ki a Debreceni Művelődési Központ igazgatójának, előtte a Megyei Könyvtár helyettese volt. A Debrecenben szervezet városi eseményeken rendre fellép zenekarával. Jantyik megkapta már a Csokonai-díjat is, emellett 2011-ben az év zenészévé választotta az önkormányzati hátterű hírportál, a Dehir.hu. A Kölcsey-ösztöndíjra a PG csoport egy Főnix Genezis című projekttel pályázott, melyben egy városhoz kötődő dal és video klip elkészítését vállalták.

A tipp helyes volt az ösztöndíjat Jantyik kapta, és az idei városi napokon be is mutatta, Ez a város című, két milliós ösztöndíjból megvalósított új produkcióját, melyet a város dalának szánt. A dal meghallgatása után sokan felteszik a kérdést, hogy mi került ezen két millió forintba? Illetve hogy ennyi pénzből nem lehetett-e volna kihozni valami színvonalasabb, a debreceni értékeket jobban felvonultató alkotást. A dal és a klip legfőbb baja ugyanis hogy nem sok utalás van benne Debrecenre azt az egy sort kivéve, hogy „Debrecenbe kéne menni, ott is boldogabbnak lenni„. Emellett a dalban még szó van a boldogságról és a magyarságról is. „Vacak giccs”, „nívótlan gagyi”, mondják a kommentelők, akik szerint a dal jól szemlélteti a városvezetés kulturális színvonalát. A kissé jellegtelen dalt hallgatva nehezen hihető, hogy városi himnusszá válhatna. Jantyik Zsolt ugyanakkor úgy nyilatkozott, a 150 éves debreceni zeneoktatás értékeit sűrítették egy dalba.

Jantyik mellett még nyolcan pályáztak a két millió forintra, köztük a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskoláért Alapítvány. A kórus tavaly ünnepelte 150 éves évfordulóját, így aktualitása is volt a pályázatuknak. A legtöbb pályázó egyébként könyvet írt volna, volt aki a debreceni egyházak történetét dolgozta volna fel, volt aki egy debreceni regény megírására pályázott, és akadt aki a Nagyerdei Stadion történetét mutatta volna be. De pályázott alternatív színtársulat is, és volt, aki interaktív művészeti alkotóműhelyt szeretett volna létrehozni, ami lehetőséget biztosított volna pszichiátriai betegek bevonására is.

A díj odaítélése annak fényében is furcsa lehet, hogy Jantyik már írt egy hivatalos Debrecen dalt 2003-ban, ami akkor is elnyerte a városvezetés tetszését. Jantyik 2011-ben Debreceni capriccio címmel musicalt is írt, melyet a debreceni Csokonai Színházban mutattak be, Vidnyánszky Attila rendezésében.