Díszítse a fürdőszobáját lélegeztetőgéppel!

2013.04.20. 11:08
Bármilyen ócskavasból létrejöhet egy új tárgy, derül ki a MÜSZI nagy átalakító kiállításán, ahol látható lélegeztető gépből készült fürdőszoba szekrény, porszívóból készült állólámpa, és gurulós laptoptáskaként újjászületett újságtartó is. A tárgyak egy nagy aukció keretében keresnek új tulajdonost maguknak.

Az utóbbi időben, alig fél év alatt a város legnagyobb kulturális gyülekezőhelyévé nőtte ki magát a MÜSZI, aminek egyébként semmi köze a nyolcvanas évek kopasz-kalapos emberéhez. A Művelődési Szint Budapest egyik legújabb, és működését tekintve is újszerű vállalkozása.  A kulturális befogadó térként és alkotóközpontként funkcionáló MÜSZI ugyanis a korábbi kulturális terekkel ellentétben üzleti alapon működik: nem kevés bérleti díjat fizetnek a Corvin áruház közel 3000 négyzetméteres harmadik emeletéért, és megpróbálják gazdasági alapon működtetni azt.„Nem akarunk senkitől sem függeni”- mondja Bársony Júlia a MÜSZI művészeti vezetője, aki korábban részt vett a Tűzraktér és a Sirály beindításában is, de elege lett abból, hogy az önkormányzatok kényük-kedvük szerint bármikor bezárathatnak helyeket, vagy új pályázat keretében másnak adják a már bejáratott helyet.

Önkéntes modell

A MÜSZI nem non-profit szervezet, hanem KFT-ként működik, amíg tudják fizetni a bérleti díjat, nem teheti ki onnan őket senki. Bársony Júlia szerint ha elkezdtek volna azon gondolkodni, hogyan tudják fenntartani a helyet, bele sem vágnak. De annyira megtetszett nekik a hatalmas tér, hogy itt ragadtak, és a koncepció egyelőre működik. Az irodák és alkotóműhelyekbérleti díja, a rendezvények és kiállítások egyelőre hoznak annyi pénzt, hogy fenntartsák magukat. Bársony Júlia szerint az ő esetükben a legérdekesebb dolog az, hogy hírük és rendezvényeik nem csak online, hanem offline is terjednek. A MÜSZI ugyanis az egyik legaktívabb találkahely jelenleg a városban. Mindenkit befogadnak, akinek van egy jó ötlete. Hely aztán van, hogy megvalósítsa. Az intenzív kulturális és klubélet mellett a civil szerveződéseknek is helyet biztosítanak.

A Corvin Áruház szocreál hangulatú tetejére befészkelt MÜSZI-ben minden újrahasznosított, a bútoroktól kezdve az utolsó szögig. Még a büfé pultja is újrahasznosított faanyagból készült, a bútorok pedig egytől-egyig adományból vagy lomtalanításból származnak. A kilengést nem tűrő koncepciót a MÜSZI önkéntesei és Domokos Emőke vitték véghez, aki a jövő kulcsát az újrahasznosításban látja. Még a gyerekeknek kialakított játszósarokba sem szívesen enged be új játékokat, a hangsúly a régi dolgok felhasználásán van. A hatalmas tér megépítését rengeteg önkéntes dolgozik minden nap, önkéntesek építették az irodákat – szintén újrahasznosított anyagokból, önkéntesek dolgoznak a hamarosan beinduló mozin, és szintén lelkesedésből építik a zöld növényekkel betelepített hatalmas tetőkertet, ahová bárki bármikor felmehet, ha éppen napozni támadna kedve a Blaha Lujza téren. És persze meg is locsolhat, mert jelenleg azt is önkéntesek csinálják.

Transzformesz

Az újrahasznosítás koncepciójába tökéletesen illeszkedik a MÜSZI Transzformersz nevű pályázata is, mely már  tavaly is nagyon népszerű volt. A pályázat lényege, hogy régi használaton kívüli tárgyakból új, lehetőség szerint használati tárgyakat kell készíteni. Az átalakító pályázat ötlete tavaly jött, amikor a MÜSZI megkapott egy nagy, hagyatékból származó anyagot azzal a feltétellel, hogy kezdjenek vele valami hasznosat. Ezekhez a tárgyakhoz érkeztek még felajánlások a Möbelkunsttól is, és persze sok érdekesség érkezett lomtalanításokból, melyeket Domokos Emőke maga szerzett.

Az átalakító pályázat azt mutatja, hogy az emberek fantáziája határtalan. Van persze olyan darab, amit egyszerűen csak profin felújítottak, hogy újra lehessen használni, ennél azonban jóval nagyobb sikert könyvelhetnek el azok a tárgyak, melyek ténylegesen új funkciót kaptak. Így lett például a használaton kívüli újságtartóból menő, gurulós laptoptáska vagy a lerobbant porszívóból aranyozott állólámpa. A széttört fotóállványból szintén csinos, virágos állólámpa lett, a tévé előlapból pedig csodás kistáska. Egy régi éjjeliszekrényből esztétikus hangszóró lett, egy forgószékből pedig csinos pipere asztal. A régi telefonból asztali lámpa, a biciklikerékből falióra, a lélegeztető gép pedig fürdőszobapolcként él tovább.  Mint Domokos Emőke elmondta nagyjából 70 tárgyat vittek el, és 30 került vissza új funkcióval, de sokszor több tárgyból lett egy új. Bár a pályázat célja elsősorban a használati tárgyak készítése lenne, tavaly nagy sikert arattak a dísztárgyak is, a legnagyobb kedvencek a drótállatok.

Az új külsőt öltött tárgyakat ezen a héten lehet megtekinteni a MÜSZI-ben egy kiállítás keretében, és szombat este egy aukció keretében Domokos Emőke reményei szerint a tárgyak új gazdát találhatnak. A kikiáltási ár nem lesz magas, a bevétel az alkotót és a MÜSZIT támogatja.