Piroska
3 °C
4 °C

6 milliárdról dönt a Nemzeti Kulturális Alap

2013.04.24. 11:56 Módosítva: 2013-04-24 12:12:14

5,9 milliárd forintos keretről dönthetnek idén a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumai, közölte L. Simon László alelnök szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az online pályázati rendszerre való sikeres átállásról és a Márai-program folytatásáról is beszélt.

A szerzői jogdíjbevételek felhasználásáról döntő ideiglenes kollégium pedig további 291 milliós kerettel rendelkezik. Az 5,9 milliárdos keretből száz-százmilliós céltámogatást szánnak például a Gárdonyi-emlékév és a magyar-olasz kulturális évad programjainak támogatására, az Ithaka-programra idén húszmillió forint jut, míg a Márai könyvszakmai program III. listájára hatszáz kötet kerülhet fel kétszázmilliós keretösszeggel.

Az állami művészeti díjakhoz való hozzájárulásra 95,5 millió forintos keretet tart fenn az NKA, a 84. Ünnepi Könyvhéten és 12. Gyermekkönyvnapokon résztvevő kiadók pedig pavilonjaik bérleti díjára pályázhattak az NKA-nál 4,5 millió forint értékben.

Összességében az Előadó-művészeti kollégium 601 millió, az Építőművészet és örökségvédelem kollégiuma 480 millió, a Folyóirat-kiadás kollégiuma 450 millió, a Könyvkiadás kollégiuma 809 millió, a Közgyűjtemények kollégiuma 1,1 milliárd, a Közművelődés és népművészet kollégiuma 400 millió, a Kulturális fesztiválok kollégiuma 724,5 millió, a Szépirodalom és ismeretterjesztés kollégiuma 358,5 millió, a Vizuális művészetek kollégiuma 793 millió, míg a Kulturális fesztiválok ideiglenes kollégiuma 200 millió forintból gazdálkodhat.

Az alelnök hozzátette: a szerzőijogdíj-bevételek felhasználásáról döntő ideiglenes kollégium idén jelenteti meg első pályázati kiírását többek között új magyar költői művek, komoly-, jazz- és könnyűzenei művek megalkotására, előadások létrehozására, egyelőre 291 millió forintos kerettel, amely várhatóan még bővülni fog.

L. Simon László szólt Dézsy Zoltán Elment az öszöd című filmjéről is, amely 5 millió forintos támogatást nyert az NKA miniszteri keretéből. "Magyarországon alkotmányos alapjog a művészet szabadsága" - hangsúlyozta, hozzátéve: Fekete Györgynek, az Magyar Művészeti Akadémia elnökének is el kellett fogadnia, hogy művészeti alkotások témájává lett, az NKA támogatásával fog megjelenni például egy olyan művészeti album, amelyben róla festett kép is szerepel. Mint emlékeztetett, a kortárs nyugati filmgyártás is bátran nyúl aktuális közéleti kérdésekhez: film készült például az angol királynőről vagy Margaret Thatcherről, csakúgy mint Sarah Palinről.

"Amennyiben kortárs művészeti alkotásnak tárgya lesz a jelenlegi miniszterelnök, és az ezzel kapcsolatos pályázatot a szakkollégium vagy a miniszter támogatásra méltónak tartja, akkor azt az NKA támogatni fogja" - szögezte le L. Simon László.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!