Az internet megint megölte a videósztárt

2013.04.24. 17:00
Temethetjük újra az egykori Music Televisiont, miután újból megpróbálta kidugni a földből zombiszerű, rothadó mancsait, csak hogy az egykor dicsőséget és hírnevet hozó videoklipek után kapjon. A YouTube ismételten pert nyert az egykori zenetelevízió ellen.

A Netflix lenyomta az HBO-t, a cédéket meg a mozizást meg szinte már mindenki. Akit meglep, hogy az emberek inkább a neten néznek videóklipeket és nem az MTV-n, az egyfelől vagy teljesen hülye vagy átaludta az elmúlt 5-7 évet (ami sajnálatos dolog, nem áll módunkban belekötni). Az egykori Music Television, aminek nevéből a Music szót nemes egyszerűséggel kitépte a háborgó ex-rajongótábor, már non-stop valóságshow-csatornaként üzemel, amin néha éjfél után feltűnik valami kósza Linkin Park koncert, vagy ünnepnapokon lemegy a Video Music Awards, esetleg néha Kanye West, vagy Jay-BigPoppa-FatBuck-MC-YingYang-Joe végigvezet minket a "kecóján". Legalábbis ilyen emlékek gyötörnek az MTV kapcsán, könnyen meglehet, már ez is régen nem aktuális, de megint csak kit érdekel, ha zenét nem játszanak?

Ki a bűnös? Senki. Ez a technikai fejlődés életének rendje. Amikor már két perc alatt bárki saját maga DJ-je vagy VJ-je lehet, semmi szükség arra, hogy órákat töltsünk a képernyő előtt valami Bon Jovi vagy No Doubt videóra várva. Az MTV, vagyis inkább az MTV-t tulajdonló Viacom azonban bűnöst keresett. Mégpedig a YouTube-ban, a céget azzal gyanúsítva, szándékosan hagyták, hogy a zenecsatorna adásából felvett videóklipeket töltsenek fel a felhasználók, és csak nagyon lassan reagáltak a jogtulajdonosok bejelentéseire. Az eltelt idő alatt pedig Dagobert bácsiként lubickoltak a folyamatosan növő népszerűségükből befolyó pénzzel töltött medencében. A per tétje egymilliárd dollár volt, az MTV veszített, fellebbezett, megint veszített, valószínűleg megint fellebbezni fog, akármilyen ciki is kezd lenni a rúgkapálás. A cég már így is fél arcára leégett, mint egy 14 éves emós a család horvátországi nyaralásán. Apropó emósok!

Zene nélkül mit érek én?

A legendás zenecsatorna 1981. augusztus 1-jén, 12 órakor indult világhódító útjára. A műsoraival számos műfajon belüli nézettségi rekordot megdöntő és kulturálisan úttörő jelentőségű, egykori Music Television 2010-ben elhagyta nevéből a music szót és már csak MTV-ként sugározza műsorait.

Amikor 2006-ban még a göndör hajú fiatalok is vakmerően küzdöttek rakoncátlan tincseikkel, hogy külsőre is a fekete nap gyermekei lehessenek, a Google nevű gigavállalat megvásárolta az egyre népszerűbb videómegosztót, az MTV pedig már régen nem azzal volt elfoglalva, hogy egész nap zenét sugározzon, amit egyébként korábban előszeretettel meg is tett, amiért többen kritizálták is a zenecsatornát a kilencvenes évek elején. A kétezres évek már egyre kevésbé szóltak a zenéről, és egyre inkább a csatorna által kvázi feltalált valóság-show műfajának különböző mutációiról. Egyébként sikeresen.

Hogy mit akar az MTV pontosan a pereskedéssel, nem egyértelmű, de erősen sejthető, hogy felpattanni a világhálón köröző pénzvonatra és jól megrakott zsákokkal lehuppanni róla, vagy megfejni a zsozsótehenet és a friss tejet szétfolyatni a The Real World vagy a Jersey Shore szereplőinek arcán. Nem kell félni, sokáig lesz még MTV, klipeket már biztosan nem adnak, de akinek ez nem tetszik, az bátran nézhet Vivát, RockTV-t, vagy ha már a Viacomnál tartunk: Vh1-t. Azok, akik 2007-ben dühösen csaptak az asztalra, mert a Viacom letiltotta a YouTube-ra feltöltött kedvenc Jackass jelenetüket, most megengedhetnek maguknak egy fanyar elmosolyodást.

Aki meg még a zenék miatt nézi az MTV-t, kérjük írja meg nekünk e-mailben!