Erzsébet
1 °C
4 °C

Múzeumba kerülnek Hitler hamis naplói

2013.04.24. 16:19
A német szövetségi archívumba kerülnek azok a dokumentumok, amelyeket a Stern magazin Hitler naplóiként vásárolt meg és mutatott be harminc éve, de végül kiderült róluk, hogy hamisítványok.

A német közéleti folyóirat a kerek évforduló alkalmából döntött úgy, hogy átadja az archívumnak a hamis naplókat. A Stern 1983. április 25-én tárta a világ elé a dokumentumokat, amelyeket világraszóló szenzációnak vélt. Rendszerint harminc év az az idő, ami után Németországban a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tesznek állami aktákat, a magazin ehhez tartotta magát.

A naplókról annak idején a koblenzi szövetségi archívum és a német bűnügyi hivatal állapította meg, hogy hamisak. A lap riportere, Gerd Heidemann egy bizonyos Konrad Kujau nevű hamisító kelepcéjébe esett. A bűnöző több mint 60 dokumentumot tukmált rá az újságíróra azt állítva, hogy azok Hitler eredeti naplói. Kujau szerint a dokumentumok az NDK-ból kerültek elő. A Gruner + Jahr kiadó és a Stern szerkesztősége 9,3 millió márkát fizetett készpénzben a világszenzációnak vélt papírokért. A botrány végül azzal zárult, hogy Heidemann és Kujau börtönbe került, a pénz nagy része azonban mai napig nem került elő.

A hamis naplók a Stern történetének részét alkotják - fogalmazott a magazin főszerkesztője, Dominik Wichmann, hozzátéve, hogy többé nem akarják semmibe venni a történteket, épp ellenkezőleg, megfelelően akarnak foglalkozni vele. A hamis naplók ezért kerülnek az archívumba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?