Berlin nem akar Manhattanné válni

2013.04.29. 22:12

A Berliner Zeitung honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint a berliniek 68 százaléka nem szimpatizál a főtér megújítására kiírt pályázat koncepcijával. A nyertes terv szerint tíz felhőkarcolót építenének az Alexanderplatz köré. A többségnek nem tetszik az ötlet, hogy 150 méteres felhőkarcolókat építsenek a főváros egyik központi tere köré.

Hans Kollhoff 1993-as származó terve igen optimista volt: azzal számolt, hogy az újraegyesített Németország újjászületett fővárosa hamarosan hétmillió lakosú metropolisszá duzzad, ahol a befektetőknek minden vágya az lesz, hogy megépítsék a mini Manhattant. Ezzel szemben Berlinben ma 3,5 millióan élnek, és húsz évig nem akadt befektető, aki felépítette volna az irodaházakat.

A hetekben újra megindult a vita az Alexanderplatz felújításáról, miután egy amerikai cég bejelentette, hogy felépítene egy toronyházat. Egy másik befektető már hozzá is kezdett egy 15 ezer négyzetméteres ház felépítéséhez, amelyben lakások, irodák, vendéglők és boltok lesznek. A vitát a lakbérek és az ingatlanárak gyors emelkedése, a megfizethető lakások fenyegető hiánya is felélénkíti. A városvezetés szerint 2025-ig 140 ezer új lakásra lesz szükség, mert az utóbbi időben felgyorsult a népességnövekedés, még ha nem is olyan rohamtempóban, mint ahogy azt a kilencvenes évek elején jósolták.

Az amerikai ingatlanfejlesztő, a Hines módosított az eredeti elképzelésen, így a felhőkarcolóban nem irodák, hanem főleg lakások lennének. A tér további sorsáról a végső szót a tartományi rangú főváros parlamentje mondja ki. A Berliner Zeitung megbízásából készült felmérés alapján a lakosság többsége nem akar felhőkarcolókat. Az is biztosnak tűnik, hogy a többség szerint valamit kezdeni kellene a térrel. A reprezentatív vizsgálatban megkérdezettek 62 százaléka azt mondta, hogy a jelenlegi formájában egyáltalán nem tetszik neki a tér.