Árpád
-2 °C
4 °C

Radnóti imádott focizni és odavolt Chaplinért

2013.04.29. 17:13

Imádott teniszezni, focizni és evezni, keresztény költőként katolikus imakönyvet szerkesztett, igazi szerelmes, életvidám fiatal volt – mutatja be Radnóti igazi arcát Meskó Zsolt rendező, aki szerint az irodalomkönyvek tévesen sugallják, hogy a költő sablonos szomorú hős lett volna. A Radnóti: álmok két felvonásban című előadás több okból is rendhagyó: az ExperiDance 22 táncost és 8 prózai színészt vonultat fel, a szövegkönyv kizárólag hiteles kortárs idézetekből áll, a produkció pedig a költő életének első színpadi feldolgozása.

Az előadás a közös múlt feldolgozásáról szól, melynek különös aktualitást ad a szereplők származása: a próbák alatt derült ki, hogy a Radnótit alakító Kroó Balázs nagyapja maga is munkaszolgálatos volt, míg a katona-karaktert játszó Medve József édesapja csendőrként haláltáborokba induló transzportokat kísért. Meskó Zsolt rendező egyébként annak a Meskó Zoltánnak a dédunokája, aki alapítója volt a Nemzeti Szocialista Földműves és Munkáspártnak, sőt, egyesek szerint ő tervezte a nyilaskereszt-emblémát.

A rendező koncepciója azt próbálja meg tolmácsolni eredeti beszédeken, naplóbejegyzéseken, visszaemlékeszéseken keresztül, hogy milyen volt valójában az a korszak, amelynek durvasága Radnótiból abszurd reakcióként egyre klasszikusabb versformákat és kifinomultabb költészetet hívott elő. A szerkezet a költő fontos fordulópontjait követi: a szülésbe belehaló anyácska és ikertestvér iránt érzett bűntudat mellett megjelenik a kirekesztettség, a szerelem és a munkaszolgálat is. Miközben a múlt feldolgozásának igénye nyilvánvalóan továbbra is aktuális, a darab megpróbálja kerülni a túl egyértelmű párhuzamokat: nem került bele például az a naplórészlet, melyben Radnóti Nyírő József Hitler-laudációját kommentálja („Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon?”). A rendező szándéka szerint nem is kellenek ilyen direkt áthallások ahhoz, hogy a „feldolgozatlan szellemi örökség csapdáit” körüljárjuk.

Az előadás a Radnóti jogok tulajdonosa, Gyarmati Fanni beleegyezésével készül, május 4-én mutatják be a RaM Colosseumban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?