Radnóti imádott focizni és odavolt Chaplinért

2013.04.29. 17:13

Imádott teniszezni, focizni és evezni, keresztény költőként katolikus imakönyvet szerkesztett, igazi szerelmes, életvidám fiatal volt – mutatja be Radnóti igazi arcát Meskó Zsolt rendező, aki szerint az irodalomkönyvek tévesen sugallják, hogy a költő sablonos szomorú hős lett volna. A Radnóti: álmok két felvonásban című előadás több okból is rendhagyó: az ExperiDance 22 táncost és 8 prózai színészt vonultat fel, a szövegkönyv kizárólag hiteles kortárs idézetekből áll, a produkció pedig a költő életének első színpadi feldolgozása.

Az előadás a közös múlt feldolgozásáról szól, melynek különös aktualitást ad a szereplők származása: a próbák alatt derült ki, hogy a Radnótit alakító Kroó Balázs nagyapja maga is munkaszolgálatos volt, míg a katona-karaktert játszó Medve József édesapja csendőrként haláltáborokba induló transzportokat kísért. Meskó Zsolt rendező egyébként annak a Meskó Zoltánnak a dédunokája, aki alapítója volt a Nemzeti Szocialista Földműves és Munkáspártnak, sőt, egyesek szerint ő tervezte a nyilaskereszt-emblémát.

A rendező koncepciója azt próbálja meg tolmácsolni eredeti beszédeken, naplóbejegyzéseken, visszaemlékeszéseken keresztül, hogy milyen volt valójában az a korszak, amelynek durvasága Radnótiból abszurd reakcióként egyre klasszikusabb versformákat és kifinomultabb költészetet hívott elő. A szerkezet a költő fontos fordulópontjait követi: a szülésbe belehaló anyácska és ikertestvér iránt érzett bűntudat mellett megjelenik a kirekesztettség, a szerelem és a munkaszolgálat is. Miközben a múlt feldolgozásának igénye nyilvánvalóan továbbra is aktuális, a darab megpróbálja kerülni a túl egyértelmű párhuzamokat: nem került bele például az a naplórészlet, melyben Radnóti Nyírő József Hitler-laudációját kommentálja („Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon?”). A rendező szándéka szerint nem is kellenek ilyen direkt áthallások ahhoz, hogy a „feldolgozatlan szellemi örökség csapdáit” körüljárjuk.

Az előadás a Radnóti jogok tulajdonosa, Gyarmati Fanni beleegyezésével készül, május 4-én mutatják be a RaM Colosseumban.