Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reykjavíki koncertterem kapta az EU építészeti díját

2013.04.29. 22:03

A Reykjavíkban 2011-ben megnyílt Harpa koncertterem és konferenciaközpont érdemelte ki a hatvanezer euróval járó Mies van der Rohe építészeti díjat, az Európai Unió kortárs építészeti elismerését.

A díj odaítélését az Európai Bizottság és a barcelonai székhelyű Mies van der Rohe Alapítvány jelentette be hétfőn. A feltörekvő építészet különdíját María Langarita és Victor Navarro kapta a madridi zeneakadémia tervezéséért. A különdíjjal 20 ezer euró jár.

A minden második évben kiosztott építészeti díj átadója június 7-én lesz Barcelonában, ekkor ünneplik a díj megalapításának 25. évfordulóját is.

Az 1800 férőhelyes reykjavíki hangverseny- és konferenciaközpont, amelyben a szimfonikus zenekar és az opera is helyet kapott, az indoklás szerint azért érdemelte ki az Európai Unió kortárs építészeti
díját, mert a Batteríid és a Henning Larsen tervezőirodák ezzel a 43 méter magas építménnyel segítették újjávarázsolni a reykjavíki kikötőt, és közelebb hozták egymáshoz a várost és a kikötői negyedet.

A díjra 37 európai ország 335 épületét nevezték be, közülük nyolcat Magyarországról. Köztük van a győri római katolikus templom, mely Balázs Mihály munkája, a pécsi Szathmáry palotarom rekonstrukciója (Marp Kft), a zánkai Új Nemzedék Központ (MODUM Építésziroda), és a badacsonytomaji a Kisfaludy-kilátó (Platinium Group).