Marcell
19 °C
32 °C

Reykjavíki koncertterem kapta az EU építészeti díját

2013.04.29. 22:03

A Reykjavíkban 2011-ben megnyílt Harpa koncertterem és konferenciaközpont érdemelte ki a hatvanezer euróval járó Mies van der Rohe építészeti díjat, az Európai Unió kortárs építészeti elismerését.

A díj odaítélését az Európai Bizottság és a barcelonai székhelyű Mies van der Rohe Alapítvány jelentette be hétfőn. A feltörekvő építészet különdíját María Langarita és Victor Navarro kapta a madridi zeneakadémia tervezéséért. A különdíjjal 20 ezer euró jár.

A minden második évben kiosztott építészeti díj átadója június 7-én lesz Barcelonában, ekkor ünneplik a díj megalapításának 25. évfordulóját is.

Az 1800 férőhelyes reykjavíki hangverseny- és konferenciaközpont, amelyben a szimfonikus zenekar és az opera is helyet kapott, az indoklás szerint azért érdemelte ki az Európai Unió kortárs építészeti
díját, mert a Batteríid és a Henning Larsen tervezőirodák ezzel a 43 méter magas építménnyel segítették újjávarázsolni a reykjavíki kikötőt, és közelebb hozták egymáshoz a várost és a kikötői negyedet.

A díjra 37 európai ország 335 épületét nevezték be, közülük nyolcat Magyarországról. Köztük van a győri római katolikus templom, mely Balázs Mihály munkája, a pécsi Szathmáry palotarom rekonstrukciója (Marp Kft), a zánkai Új Nemzedék Központ (MODUM Építésziroda), és a badacsonytomaji a Kisfaludy-kilátó (Platinium Group).