Cigánymeséket állít színpadra a Nemzeti

2013.05.02. 17:08
A Nemzeti Színház és a Comédie de Caen-Centre Dramatique National de Normandie, valamint a budapesti Francia Intézet közös produkciójában mutatják be szombaton Az ördög szekrénye című színjátékot a Gobbi Hilda Színpadon.

A darabot cigánymesékből írta Jean Lambert-wild francia színházigazgató-rendező, az előadásban Horváth Virgil, Molnár Piroska, Fodor Tamás, Farkas Dénes és Tompos Kátya lép színpadra.

Az ördög szekrényét mindössze 9 alkalommal lehet megtekinteni a Nemzeti Színházban június végéig, mivel a darab sorsa - sok más előadáshoz hasonlóan - kétséges az igazgatóváltás miatt. A budapesti Goethe Intézetben egy sajtóbeszélgetésen Jean Lambert-wild elmondta, hogy az előadás alapötletével Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója és a színház dramaturgja, Keszthelyi Kinga kereste meg Franciaországban.

"Több cigány barátom van, így segítségükkel mindent elolvastam a cigánymesékről. Ezekből írtam a színjátékot, bár jobban szerettem volna, ha cigányköltő készíti a szöveget. Erre nem kerülhetett sor, hiszen Alföldi csak június 30-ig vezeti a színházat, így takarékoskodni kellett az idővel" - mutatott rá a rendező.

Hozzátette: nagyobb produkciót terveztek, a budapesti ősbemutató után országos turnéval, amelyről szintén le kellett mondaniuk. "Nem bánnám, ha egy cigány szerző közreműködésével átdolgozhatnánk Az ördög szekrényét egy franciaországi bemutató számára" - emelte ki Jean Lambert-wild az európai kultúra kérdéseivel foglalkozó, kedden tartott sajtóbeszélgetésen.

Az ördög szekrénye című családi komédia a szinopszis szerint egy szobában játszódik, amely egyszerre konyha, nappali és hálószoba. A díszletben kopott falak, poros ablakok, kályha, ágy, asztal, régi tűzhely, rossz mosogató, elnyűtt székek, foszlott konyharuhák, kiürült boros- és tejesüvegek az üres polcokon vannak. A fal mellett rozoga szekrény trónol. Itt él Miklós (Horváth Virgil) és anyja, Mariska (Molnár Piroska). Itt mondja meséit Miklós, s közben a kis szoba egyszer csak átváltozik, hol fogadóvá, hol erdővé, bírósággá vagy éppen az ördög hajlékává. "Minden mese egy-egy tojás, amelyből a becsület, az irigység, a magány, az öröm, a találékonyság, a varázslat, a nevetés, a fájdalom és a remény történetei fakadnak" - olvasható a Nemzeti oldalán.

Jean Lambert-wild színházigazgató-rendező, 2007 óta a normandiai Comédie de Caen vezetője. Ez az intézmény nemzeti és nemzetközi produkciókat hoz létre, valamint francia és európai független színházi társulatokkal működik együtt. Jean Lambert-wild szerint a színház alapvetően egy olyan művészeti fórum, ahol minden tudományág teret kaphat az önkifejezésre.

Jean Lambert-wild nem mindennapi környezetben nőtt fel Madagaszkáron, és mivel sokáig bűvészként dolgozott, előadásait lélegzetelállítóan mágikus hangulat lengi át.