Terry Gilliam operát rendez

2013.05.02. 10:27
Terry Gilliam brit filmrendező a következő évadban visszatér az Angol Nemzeti Operába (ENO), ezúttal Berlioz Benvenuto Cellini című művét rendezi meg.

A Brian élete, a Brazil és 12 majom rendezője szerint Berlioz "csodálatosan megelőzte korát". Gilliam úgy fogalmazott, hogy a zeneszerzőnek túl sok ötlete volt, látványos volt és arcátlan, a zenéje pedig rendkívüli "és annyira jellemző rá". A technikailag elég nehéz, és ritkán bemutatott Benvenuto Cellini című operát, amely a firenzei szobrász életét dolgozza fel, Edward Gardner vezényli az operaház előadásain.

Terry Gilliam annak a programnak a keretében vállalkozott az újabb operarendezésre, amely tíz brit premiert és a közelmúlt négy sikeres előadásának felújítását kínálja a közönségnek. Az ENO művészeti igazgatója, John Berry elismerően szólt a programban résztvevő kiváló rendezők soráról. "Olyan, mintha az elmúlt négy-öt év tehetségeinek olvasztótégelyét látnánk" - jegyezte meg. A 2013-14-es évad szeptemberben kezdődik Beethoven Fidelio című művével, amit a spanyol Calixto Bieito rendezésében tekinthet meg a közönség az ENO-ban.

A 72 esztendős rendező két éve a francia romantikus zeneszerző, Hector Berlioz Faust elkárhozása című operáját vitte színpadra a Nemzeti Operában.