Rohamosan növekszik az e-köny eladások száma

2013.05.03. 13:52
Minden idők legjobb évét zárták az angol könyvkiadók, az e-könyvek eladása folyamatosan növekszik, de a nyomtatott formátum eladása is alig csökkent.

Négy százalékkal emelkedett a nyomtatott és e-könyvek eladása az Egyesült Királyságban, és ezzel elérték az évi 3,3 milliárd fontos forgalmat, ami minden idők legjobb évének számít, írja az angol Telegraph. A eladott könyvek jó részét még mindig a nyomtatott formátum teszi ki, és ezek eladásai mindössze 1 százalékkal csökkentek. Ezt a hiányt azonban többszörösen pótolta a digitális eladásokból származó bevétel, ami viszont jelentősen növekedett. Az e-tankönyvekből származó eladás 66 százalékkal, míg a többi könyv eladása 136 százalékkal növekedett, összességében mintegy 216 millió fontos bevételt produkálva.

Bár a növekedés jelentős, jóval kisebb, mint a 2011-es 366 százalék, ennek ellenére Richard Molet a Kiadók Egyesületének elnöke optimista. Szerinte a könyvekkel kapcsolatos pánik és az apokaliptikus jövendölések sosem a kiadóktól jöttek. Egyelőre a mérhető csökkenés ellenére is növekszik a digitális könyveladás piaca, és ez a tendencia minden technikai újítás esetében megfigyelhető szokott lenni. Szerinte a kiadók feladata az hogy bármilyen formában és bárhol elérhetővé tegyék a könyveket az olvasó közönség számára.

Benedict Evans elemző a Telegraphnak elmondta, nem valószínű, hogy az e-könyvek akkora részét tennék majd ki a könyvkiadásnak mint a digitális zene a zeneiparnak. A digitális zenével ugyanis helyettesíteni lehetett egy kevésbé tökéletes technikát, ami az e-könyv esetében nincs így. Hiszen egy tablet, vagy egy Kindle nem jobb mint egy könyv, csak egyszerűen más. Az e-könyv egyébként általában a kevésbé fajsúlyos művek és sorozatok esetében működik, amikor az olvasó nem kötődik annyira a könyvhöz vagy a szerzőhöz.