Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

18 apró fogás, 145 ezer forint

2013.05.04. 12:26
A kóstoló vagy degusztációs menük az utóbbi hat-hét évben tűntek fel és lettek nagyon népszerűek a világ felső kategóriás éttermeinek étlapjain. Az ilyen menü lényege, hogy sok, egyenként kicsi, alig pár falatos fogással mutatják be egy ország konyháját, vagy vezetnek végig egy mesterséf specialitásain. Az utóbbi években a legmenőbb magyar éttermekben is feltűntek az ilyen menük, elég riasztó, 25-30 ezer forintos áron. És ez még mindig aprópénz a világ legdrágább luxuséttermeinek hasonló ajánlataihoz képest, ahol előfordul 100 ezer forint feletti menü is, egy személyre, ital, felszolgálási díj, borravaló és ÁFA nélkül. A Business Insider összeállítása nyomán bemutatjuk a világ 15 legdrágább éttermi kóstoló menüjét.


15. La Pergola, Róma, Olaszország

9 fogás, 210 euró (62 200 forint)

Róma legjobb étterme természetesen az olasz konyha legjavát nyújtja. A Monte Mariora (a legmagasabb római domb) néző luxusétterem menüjén öt előétel, hét első fogás és hat főfogás szerepel, a kóstoló menübe ezekből magunk válogathatunk össze kilencet. Plusz 85 euróért fehér szarvasgombát is kapunk az egyik, általunk megjelölt fogáshoz.


14. Per Se, New York, USA

13 fogás, 295 dollár (66 900 forint)

Osztrigával és kaviárral indít a Central Park sarkánál levő luxusétterem menüje, aztán grillezett spárga jön, kacsa, továbbá egy saláta krumpliból, uborkából, retekből, sóskából és tormából, és ezzel már majdnem a felénél vagyunk. A legbizarrabb talán a desszert, ami sós-karamelles-csokis-mandulás pattogatott kukorica jégkrémmel. Viszont az árban már benne van a felszolgálás díja.


13. Saison, San Francisco, USA

18-20 fogás, 298 dollár (67 600 forint)

A mindössze 10 asztalból álló miniétterembe 3 napra előre kell bejelentkezni, és személyesen átbeszélni a séffel a menüt, hogy minden alapanyagot be tudjon szerezni. A menü alapja egyébként állandóan változik, attól függően, hogy az étterem saját kertjében minek van éppen szezonja. Egy vacsora három órán át tart, a késést pedig az étel minősége érdekében nem tűrik el, ha csak a negyedik fogásra érünk oda, az első háromnak búcsút inthetünk.


12. The Fat Duck, West Berkshire, Nagy-Britannia

14 fogás, 195 font (68 600 forint)

A Kövér Kacsa menüjén a nevével ellentétben nincs kacsa, viszont a tengeri ételekhez például a hullámok zúgását kell hallgatnia a vendégeknek, hogy teljes legyen a kulináris élvezet. A három Michelin-csillagos étterem a molekuláris gasztronómiára specializálódott, a folyékony nitrogénben megfagyasztott vodka és zöld tea mellett van például sonkás-tojásos jégkrém, illetve egy teknősbékaleves, aminek szerves részét képzi egy fagyasztott marhahúsból készült zsebóra. Az árra a végén egyébként még rátesznek 12,5 százalék felszolgálási díjat. 2005-ben a világ legjobb éttermének választották.


11. Sukiyabashi Jiro, Tokió, Japán

20 fogás, 30000 jen (69 400 forint)

Japán legmenőbb szusiéttermében a világ leghíresebb szusiséfje, a 87 éves Jiro Ono készíti az összes fogást személyesen. Az étteremben csak készpénzt fogadnak el, asztalt foglalni csak több hónapra előre lehet. A vendégek szerint már a mester munkáját nézni is felülmúlhatatlan élmény egy igazi ínyencnek. A híres japán szerénység jegyében a világ legjobb szusiétterme egyáltalán nem hivalkodó, sőt, ahogy a Google Street View képein magunk is ellenőrizhetjük, egy szürke, már-már lepusztult hely benyomását kelti kívülről.


10. Dinner, London, Nagy-Britannia

8 fogás, 200 font (70 400 forint)

London legfényűzőbb szállodája, az ötcsillagos Mandarin Oriental Hyde Park egyik éttermeként a Dinnert a világ tíz legjobbja között tartja számon a szakma. A brit celebséf, Heston Blumenthal alapította, a menü három havonta változik, és általában Anglia 14. és 19. század közti történelmét illusztrálja. Ezt annyira komolyan veszik,  hogy történész professzorok segítenek a korabeli, autentikus receptek felkutatásában és pontos rekonstruálásában. A séf asztalánál a vendég közelről nézheti végig, ahogy a 8 fogásos vacsorája elkészül.


9. Les Menus, Moszkva, Oroszország

7 fogás, 10 000 rubel (72 700 forint)

A Les Menus a francia sztárséf, a fúziós konyha koronázatlan királya, Pierre Gagnaire étterme a moszkvai Lotte luxushotelben. Annyira francia, hogy kizárólag Franciaországban képzett alkalmazottakat vesznek fel, a pincérekig és mosogatókig bezárólag. A 2010-ben nyílt étterem specialitása a languszta, a libamájpástétom és a francia sajtok. Ha italt is kér az ember a menü mellé (minden fogáshoz egy-egy pohár speciálisan megválasztott bor vagy pezsgő), az még 7000 rubelt, vagyis 50 ezer forintot rátesz az árra, de az élmény úgy teljes.


8. Solo Per Due, Vacone, Olaszország

3 fogás, 250 euró (74 000 forint)

Solo per due olaszul annyit jelent, csak két személyre, és ez pontosan fedi is az étterem lényegét: egyetlen, kétfős asztal van csak benne, az összes pincér és a teljes konyha csak arra a két vendégre figyel, aki az aktuális telt házat jelenti. Az exkluzivitást fokozza, hogy az étterem Rómától 60 kilométerre, egy eldugott, 260 lakosú falucskában van. Csak készpénzzel lehet fizetni, az italt a menü ára nem tartalmazza, viszont az ételek, a kiszolgálás, de még a nyitva tartás is messzemenőkig személyre szabott.


7. Urasawa, Beverly Hills, USA

30 fogás, 395 dollár (89 500 forint)

A nyugati part legmenőbb étterme Los Angeles celebnegyedében, annyira exkluzív, hogy még weboldala sincs. Egyszerre tíz vendéget fogad, aki már járt ott, kizárólag a legnagyobb elragadtatás hangján beszél róla. A hely specialitása a szusi és a kobe marha. A maga átlagosan 1100 dolláros számlájával Amerika második legdrágább éttermének számít. A 30 fogásos kóstoló menü javarészt szusiból, homárból, kagylóból és kacsamájból áll, különféle módokon elkészítve. A legenda szerint a homár annyira friss, hogy két fogással a tányérra kerülés előtt még élt.


6. Le Louis XV, Monte Carlo, Monaco

6 fogás, 310 euró (91 800 forint)

A mediterrán konyha fellegvára 1987-es nyitása után három éven belül érte el a három Michelin-csillagot, vezetője, a francia Alan Ducasse ezzel híres, meg nem nevezett téttel járó fogadást nyert III. Rainier monacói herceg ellenében. Az étterem a 400 ezer palackot tartalmazó borospincéjéről legalább olyan híres, mint a konyhájáról. A gourmet menü ára ital nélkül értendő.

06a


5. Joël Robuchon, Las Vegas, USA

16 fogás, 425 dollár (96 400 forint)

05
Fotó: gourmetotaku.com

Las Vegas legexkluzívabb étterme az MGM Grand kaszinóban, mindössze 12 asztallal. A francia konyhát képviseli, 16 fogásos kóstoló menüjében kaviár, homár, különféle zöldségek és tengeri ételek dominálnak. A névadó főszakácsot a Gault Millau 1989-ben az évszázad séfjének választotta, aztán hat év múlva vissza is vonult a konyhából, ma már csak igazgatja a luxuséttermeit, amelyeknek összesen 28 Michelin-csillaguk van. Híres még arról is, hogy nála tanult Gordon Ramsay.


4. Masa, New York, USA

18 fogás, 450 dollár (102 000 forint)

Amerika legdrágább és legmenőbb étterme a japán konyhát képviseli, azon belül is leginkább szusival foglalkozik. A nevét a főszakács Masa Takayamáról kapta. A kiszolgálás omakase rendszerben zajlik, vagyis a kedves vendég nem azt kapja, amit kér, hanem amit a séf (egyben pincér) elé tesz. Az aktuális következő fogás jellemzően a vendégek reakcióitól függ az előző adag ételre.  Az összes halat egyenesen Japánból hozatják, és a séf olykor olyan egzotikus hozzávalókat is felhasznál a szusihoz, mint a kobe marha vagy a szarvasgomba. A 450 dolláros árban nincs benne az adó, a felszolgálási díj, a desszert és az ital.

04a


3. L'Arpège, Párizs, Franciaország

10 fogás, 355 euró (105 200 forint)

A vegetáriánus konyha képviseletében a L'Arpège kizárólag abból dolgozik, ami a saját kertjében megterem. Bár a specialitásai a zöldségek, a leghíresebb fogásának egy különleges lágytojás számít crème fraîche-sel, juharsziruppal, ecettel és titkos fűszerezéssel. Rendkívül bizarrnak hangzik, de akadnak, akik a fél világot átutazzák, csak hogy megkóstolják.


2. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Párizs, Franciaország

6 fogás, 380 euró (112 500 forint)

A Párizs központjában, a Champs-Élysées és az Eiffel-torony között elhelyezkedő luxusétterem menüje szezonális, most éppen langusztával, kaviárral, és fekete szarvasgombás raviolival hódít, az áraira jellemző, hogy még a sima gyümölcssaláta is 85 euróba (25 ezer forint) kerül. A főszakács, Alain Ducasse többek között arról híres, hogy az európai űrügynökségnek is dolgozik az űrhajósok étrendjének összeállításán.1. Guy Savoy, Párizs, Franciaország

18 fogás, 490 euró (145 000 forint)

A világ egyik leghíresebb séfje és a világ egyik legismertebb étterme nyújtja a messze legdrágább kóstoló menüt. A Innováció, inspiráció fantázianevű menü 18 fogásos, pontos leírást nem ad róla az étterem weboldala, mert szezonálisan, és a séf aktuális inspirációjától függően változik. Jelenleg a homár, a kagyló és a kacsahús köré épül fel a kínálat, de olyan rejtélyes tételek is szerepelnek a leírásban, mint az "egzotikus színek" vagy a "muszáj kipróbálni angolkrém".  • Vennék
  • Bankszámla