no

Épp 20 éve járt nálunk II. Erzsébet királynő

2013.05.04. 20:49

Épp ma 20 évve annak, hogy II. Erzsébet brit királynő és férje, és Fülöp herceg 50 percet töltött az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyvtár dolgozói pénteken találták meg a Történeti Interjúk Tára régi vhs-felvételét az eseményről, és nemcsak az Indexnek küldték el, feltöltötték a Youtube-ra is:

Tóth Péter, az OSZK sajtósa így emlékezett vissza a 93-as eseményre: "A húszéves képsorokon Karsay Orsolya, a Kézirattár akkori vezetője, Poprády Géza főigazgató és Göncz Árpád köztársasági elnök kalauzolta végig a királynőt a Várban lévő patinás épület termein. A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg. A válogatás kiemelkedő darabjai voltak például a Képes Krónika és nyolc Corvina a magyar királyok ábrázolásával.

A királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy XVI. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő kedvencéről, a Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású felmenőjére, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek az unokája, Mária hercegné V. György felesége és II. Erzsébet nagyanyja volt."