Hat civil szervezet akarja Majtényit

MTI/Index
2013.05.06. 11:22
A MÚOSZ április 30-án jelentette be, hogy a Szalai Annamária halálával megüresedett NMHH-elnöki posztra, a korábban ombudsmanként és ORTT-elnökként is bizonyított Majtényi Lászlót jelöli. Öt másik civil szervezet csatlakozott eddig.

A Magyarországi Európa Társaság is csatlakozott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) javaslatához, így már hat civil szervezet kezdeményezi, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére Majtényi Lászlót jelölje a miniszterelnök.

A MÚOSZ április 30-án jelentette be, hogy a Szalai Annamária halálával megüresedett NMHH-elnöki posztra, a korábban ombudsmanként és ORTT-elnökként is bizonyított Majtényi Lászlót jelöli. "A legnagyobb létszámú hazai újságíró-szervezethez, a jelenlegi médiastruktúrát elutasító fenntartásokkal is egyetértve eddig csatlakozott: a Civil Média, a Sajtószakszervezet, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ), a Mérték Médiaelemző Műhely, valamint a Magyarországi Európa Társaság" - áll a MÚOSZ közleményében.

Nemrég az Index szakértőként szerette volna az NMHH értékelésébe bevonni Majtényi Lászlót, az ORTT 2008-2009 közötti elnökét, aki erre nem vállalkozott, mivel minősíthetetlennek tartja a hatóság teljesítményét. Azt azonban elmondta, hogy rendkívül csalódott és olyan mértékben helyteleníti a politikailag egyszínű Médiatanács és a hatóság működését, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha feloszlatnák az egész szervezetet.

„Az NMHH költségvetése nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, amit most kivonnak a felsőoktatásból. Az elmúlt 22 év keserű tapasztalatai mondatják azt velem, hogy semmi szükség egy ilyen hatóságra. A magyar politikai elit korlátoltsága ugyanis egyik kormány alatt sem tette lehetővé egy olcsó és jól működő médiahatóság létrejöttét, a mostani meg különösen nem. Az ORTT és az NMHH nevéhez botrányos csalások sorozata köthető, kezdve az első kereskedelmi tévés frekvenciadöntésektől a későbbi rádiós frekvenciák megítéléséig” – mondja Majtényi, aki éppen a Class FM és a Neo FM nyertes pályázatai miatt mondott le tisztségéről. Erről részletesebben itt olvashatnak.

Az Index korábban közölt információi szerint két erő helyezkedik most szembe egymással, az egyik azt szeretné, ha a Szalai Annamáriához hasonlatos erős, jobboldali elkötelezettségű, a médiában magas pozíciót betöltő ember lenne az NMHH új vezetője, a másik csoport viszont azért küzd, hogy a médiahatóságot ne lehessen támadni a politikai elfogultság miatt és inkább egy kevésbé ismert szakpolitikus töltse be a posztot. Forrásaink szerint jelenleg a legnagyobb esélye Böröcz Istvánnak, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának van.