Vilmos
21 °C
33 °C

Külföldről is tiltakoznak Fekete György ellen

2013.05.06. 09:02
A magyar kormány és a magyar országgyűlés vonja vissza a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló szabályokat, és "vessenek véget a művészet ideológiai erénycsőszei különleges felhatalmazásának" - írja 16 magyar, német és osztrák értelmiségi.

Az osztrák PEN-klub honlapján tették közzé azt a nyílt levelet, melynek tizenhat magyar, német és osztrák aláírója Magyarország új alkotmánya ellen tiltakozik. "Az új magyar alkotmány (az Alaptörvény) gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek" - áll a levélben.

Az aláírók között van többek között Fischer Ádám karmester, Schiff András zongoraművész, Schilling Árpád rendező, Dietmar Schwaz, a berlini Deutsche Oper intendánsa, Peter de Caluwe, a brüsszeli Theatre de la Monnaie intendánsa, Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója, Michael Guggenheimer, a Német-svájci P. E. N. Központ elnöke, Herbert Wiesner, a PEN Németország főtitkára, Helmuth A. Niederls, az Osztrák P. E. N. Klub elnöke, Gerhard Ruiss, az osztrák Írónők és Írók Érdekvédelmi Tömörülésének ügyvezetője.

A levél írói szerint a Magyar Művészeti Akadémiát nemzeti-konzervatív művészek magánegyesületként alapították, az alaptörvény pedig ezt a magánegyesületet nyilvánítja köztestületté. Felhívják a figyelmet arra, hogy az alaptörvény teszi az akadémiát a művészet támogatására szánt közpénzek elosztásának legfőbb döntnökévé. Ez szerintük azt jelenti, hogy "derék konzervatív művészek zárt köre jogot kap arra, hogy az ország valamennyi művészeti alkotója vonatkozásában meghatározó szerepet játsszon az állami támogatások, jövedelmek, ösztöndíjak, állami díjak odaítélésénél".

Emlékeztetnek arra, hogy Fekete György, az akadémia elnöke korábban kijelentette, hogy csak „igazi, nemzeti beállítottságú“ művészeket fognak támogatni, ahogy arra is, hogy Fekete György Konrád György írót sértő megjegyzéseket tett.

"Hogy Magyarországon azokat a művészeket, akik nem a rendszer szája íze szerint verselnek, festenek vagy írnak, anyagi nyomással létfenntartásukban fenyegethetik, nem fogadható el. És hogy mindezt a nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Fidesz a maga jelenlegi kétharmados többségével a jövőre nézve is az alkotmányban rögzíti, olyan botrány, amely bennünket, művészeket nemzetközi léptékű, általános tiltakozásra kötelez" - áll a levélben. A szerzők arra kérik Európa és a világ művészeit, hogy csatlakozzanak a tiltakozásukhoz.

"Felszólítjuk a magyar kormányt és a magyar országgyűlést, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló szabályokat, amelyeket valamennyi demokratikus erő tiltakozása ellenére, egyoldalú módon fogadtak el, vonják vissza, és vessenek véget a művészet ideológiai erénycsőszei különleges felhatalmazásának" - zárul a tiltakozás.