Hárommilliárdért kelt el egy szobormásolat

2013.05.08. 11:34
A remélt árnál jóval drágábban, 15,3 millió dollárért (mintegy 3,3 milliárd forintért) kelt el Rodin Gondolkodó című szobrának egy másolata New Yorkban, a Sotheby's árverésén.

Az aukciósház előzetesen 9,2 millió dollárra becsülte az alkotás várható vételárát, amelyet azután a licitálók ennél 6,1 millió dollárral magasabbra tornásztak.

A Gondolkodónak ez a másolata 1906-ban készült Auguste Rodin felügyeletével. A szobrász Ralph Pulitzernek - a magyar születésű amerikai lapkiadó, Joseph Pulitzer - fiának készíttette a másolatot, amely éppúgy 72 centiméter magas, mint az eredeti. Egy hasonló másolatot három évvel ezelőtt már elárvereztek, azért a darabért mintegy 2,8 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki. Hogy ki vette meg a helyi idő szerint kedden este tartott árverésen az értékes művet, arról nem adott elvilágosítást a Sotheby'son.

Auguste Rodin (1840-1917) az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselője volt. Leghíresebb alkotásai a Calais-i polgárok, a Gondolkodó és A csók. Szenvedélyesen szeretett rajzolni, vázlataiból, tanulmányaiból a budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz néhányat, amelyekből tavaly kamaratárlatot rendeztek.