Szellem az Operettszínházban!

2013.05.09. 16:40
Nagy dobásra készül a Budapesti Operettszínház. Az évad utolsó premierjeként kerül színpadra május 31-én és június 1-jén a Ghost. Igen, annak a filmnek a musical változata, amiben Patrick Swayze szellemként korongozik Demi Moore-ral. Transzcendensen romantikus, földöntúlian fülbemászó, ármánykodó, kalandos és... SZELLEMES lesz.

Magyarországra érkezik az 1990-es Ghost című film operett verziója. A film 2 Oscarig jutott, a musical pedig igazából a Manchesteri Operaháztól Broadwayig mindenhova, ahova csak lehetett. Jelölgették is rangos díjakra a produkciót, ami úttörőnek kifejezetten nem mondható vizuális effektek terén, de kétséget kizáróan merészebben alkalmaz különböző számítógépes látványtechnikákat.

A musical tengeren túli plakátja
A musical tengeren túli plakátja
Fotó: Facebook

A rendező, Kerényi Miklós Gábor szerint ilyen módon még soha nem keveredett színház, zene és film hazai operettszínpadon - írja a színház.hu. A produkció vezetőjének, Balassa Krisztiánnak vezényelnie kell majd a zenekart, miközben különböző effektekkel szöszmötöl a számítógépeken. A darab színészi szempontból is rendhagyó és legalább ugyanennyire embert próbáló, ugyanis a főszereplő Sam Wheatet alakító Dolhai Attilának illetve Kerényi Miklós Máténak egy olyan karaktert kell játszania, akit a többi színész "nem lát", így a szemkontaktust teljes mértékben kerülni kell, de a testi érintkezéssel is csínján kell bánni. Na de miért is?

Ha valaki nem látta volna a produkció alapjául szolgáló filmet, akkor a poén lelövése nélkül annyit el lehet árulni, hogy a történet főszereplői Sam és Molly, egy new yorki szerelmespár. Sam egy bankban dolgozik, Molly otthon gyártja a köcsögöket, viszont egyszer színházból hazajövet Samet lelövik, meghal, szellem lesz, aki csak fondorlatosan tud kommunikálni szerelmével. A kommunikációra viszont mindenképpen szükség van, mert Sam kollégája a banktól - nevezett Carl - ki akarja rabolni Mollyt, hogy megkaparintson egy noteszt, benne kódokkal, amikkel nagyon sok pénzhez juthat. Talán az sem véletlen, hogy szegény Sam meghalt.

Sam és Molly korongoznak az 1990-es filmben
Sam és Molly korongoznak az 1990-es filmben
Fotó: Facebook

A direktor mélyebb tartalmat is lát a romantikus történetben. A tőlünk független, megmagyarázhatatlan jelenségekről és különös érzésekről is szól majd az előadás. A halál utáni élet egy bármikor előkapható örökzöld és Kerényi is erre épít. "A ma emberét egyre inkább izgatja mi történik a halál után, érdeklik a vámpírok és más földöntúli lények élete" - mondta el. A rendező maga is közelebb került a szellemekkel való kommunikációhoz a próbák alatt. A szórakoztató sajtótájékoztatón maga a Kiválaszott, az Uri Geller vetélkedőjén győzedelmeskedő mentalista, Danny Blue adott ízelítőt a szellemek világából - írja a színház.hu cikke.

A darabot Bruce Joel Rubin szövege alapján Dace Stewart és Glen Ballard írta.  A Ghost kettős szereposztásban lesz majd látható. A főszereplő Samet Dolhai Attila és Kerényi Miklós Máté, Mollyt pedig Vágó Bernadett és Muri Enikő játssza majd. Oda Mae Brownt, a valós szellemlátó képességeire ráeszmélő egyszeri szellemtolmácsot Szulák Andrea és Peller Anna alakítja. A színpadon feltűnik még Vörös Edit, Bori Réka, Kisfaludy Zsófia és Czigány Judit. A pénzéhes és gonosz Carl-t pedig Mészáros Árpád Zsolt és Szabó Dávid játssza.