Videóblogolással menyasszonyt

Interjú Dancsó Péterrel és FreddyD-vel

2013.05.10. 08:44
A Videómánia, Rossz PC Játékok és Játékpartizán videók már évek óta több tízezer magyar napjait teszik vidámabbá. Páros interjú a magyar YouTube népszerű bloggereivel hackertámadásról, halálos fenyegetésekről, cenzúráról, és természetesen videózásról is.

Hogyan lesz valaki videóblogger?

Dancsó Peti (DP): Elsősorban videózom. Operatőrként és vágóként dolgozom szabadúszóként, így egyértelmű volt, hogy felvételeket készítsek és tartalmat gyártsak. Régen nem a Videómániát csináltam és nem filmbemutatókat. Barátokkal forgattunk kisfilmeket saját magunk szórakoztatására. Ez alakult át később számomra a mostani formátummá. Olyan videókat csinálok, amiket én is szívesen néznék, és nem találtam magyar filmekről hasonló bemutatókat a neten, ezért megcsináltam magamnak őket. De blognak nem nevezném.

FreddyD (FD): Én egy véletlennek köszönhetően kezdtem. Ki akartam próbálni a videószerkesztést és testvéremtől megkaptam a Mesterlövész című fantasztikus játékot. Ha meg már rájöttem lassan, hogyan működik az egész, akkor már fel is mondtam rá egy elég életunt szöveget, aztán feltöltöttem. Semmi elvárásom nem volt vele. Sosem gondoltam volna, hogy száz embernél többen valaha is megnézik. Aztán csak néztem, ahogy milyen felkapott lett. Ennek ellenére számomra a filmek mindig is sokkal fontosabbak voltak, mint a játékok. Ezt nem sokan gondolnák. A játékot egyszerűbb volt megvalósítani, de már öt évesen is a Ben Hurt néztem.

Van külföldi példakép?

FD: Angry Video Game Nerd. Sosem titkoltam, hogy sok mindenben inspirált, de próbáltam nem majmolni.

DP: Nekem Doug Walker, a The Nostalgia Critic karaktere - egyik videójában szerepeltem is - és a Mystery Science Theater 3000 a meghatározó. A magyar humoristák közül Hofi volt, akit kiskoromban sokat hallgattam, sok poént nem értettem még, de szerettem.

Milyen a kapcsolatotok a többi hazai vloggerrel?

DP: Azokkal akiket szakmailag tehetségesnek tartok már most is tartom a kapcsolatot, de a legtöbbjük nem közismert.

FD: Van valami Dancsó Péter nevű fickó, szerintem ő egész jól nyomja.

DP: Érdekes, hogy a youtubereket megpróbálják egy csomagba gyömöszölni. Csak azért, mert mások is videókat készítenek, meg én is videókat csinálok, miért tartoznánk egy családba?

FD: Én mondjuk több emberrel tartom a kapcsolatot, de te ilyen magányos harcos vagy sok szempontból. Nincs ezzel semmi gond. Én is csak olyan területen blogolókkal tartom a kapcsolatot, akikkel hasonló az érdeklődésünk.

Közös videót is készítettetek.

FD: Annyit még nem szenvedtem, mint azon a videón. Főleg, hogy Peti legalább ötször visszaküldte, hogy ezt javítsd át, meg még azt javítsd át. Az én mércém szerint már régen megütötte volna a szintet.

DP: Maximalista vagyok. Ha csak egy fekete frame benne maradt valahol a videóban, addig nem mehet fel.

Melyik a kedvenc videótok a másiktól?

FD: Azt kell mondjam, hogy a Videómánia DVD extra tartalmát tartom a legjobb videónak Petitől, de nem tudom, ki szabad-e mondani a nevét.

DP: Tényleg az lett a legjobb?

FD: Nekem baromira tetszik.

DP: Freddytől a BKV buszok ülésein látható foltokról szóló egy perces videója érintette meg leginkább a szívem csücskét.

Mi a véleményetek a magyar internetes kultúráról? A trash- és homevideók nézettsége veri az igényes websorozatokét.

DP: Én szeretem a primitív humort, nagyon jól tudok szórakozni rajta. Ha túl sokat internetezem, egy idő után mindig Fekete Pákónál kötök ki, de nem tartom konkurenciának ezeket a videókat. Sőt, kifejezetten jót is tesznek a munkáimnak, mert be tudom építeni őket.

FD: A legjobb magyar videó, az Anettka fing. Ez az, amit korlátlan mennyiségben meg tudnék nézni. Budapest TV minden mennyiségben jöhet. Nélkülük kevesebb lenne az internet.

Emellett azért odafigyelnek azokra is, akik kifejezetten szórakoztató vagy határozott, már-már harsány véleményt mondanak valamiről.

FD: Minél extrémebben mond véleményt valaki, annál inkább. Minél szókimondóbban fröcsögsz, annál nagyobb sikered van. Puzsér Róbert kitűnő példa.

DP: Nem, nem. Én nem tartom...

FD: Peti videójára egyszer jót mondott, azóta a Peti már szereti.

DP: Nem akkor kezdtem el kedvelni, amikor jót mondott rólam. Puzsért három lépésben lehet megkedvelni: Az első lépés: “ki ez a tazmán ördög?”, a második, amikor szórakoztatónak tartod, a harmadik pedig, amikor már érted, hogy mit is mond.

Ezen mennyit dob az igényes tálalás?

FD: Én sosem titkoltam, hogy magamtól tapasztaltam ki a dolog technikai részét. Eleinte nagyon primitív eszközökkel dolgoztam. Évekig Windows Movie Makerrel csináltam a videókat, azt hiszem ez sok mindent elmond. Inkább trashvideókat készítettem, gyakran még most is. Petinél látszott a minőségből, hogy ötször több energiát fektet egy videóba.

Rossz PC Játékok Sorozat - Wolfschanze

Ti nem egy rossz filmnek vagy játéknak csináltatok már reklámot. Nem zavar ez titeket?

FD: Én a Mesterlövésznél szörnyülködtem, mikor sorra jelezték vissza az emberek, hogy megvették. Aztán később rájöttem, ez a játék meg is érdemli, hogy kultuszjáték legyen. Kifejezetten örültem, amikor a karácsonyi Media Markt ranglistán egyre feljebb kúszott, aztán első helyezett lett. Büszkeséggel töltött el.

Peti, a magyar filmesek írtak neked köszönő levelet a Videómánia kritikák után?

DP: Ő nem, de mások igen. Emellett kifejezetten vadászom az olyan obskúrus videókat, amik el vannak rejtve az interneten. Például az Emelővillás targoncák videónak - amit teljesen véletlenül találtam meg - pár százas nézettsége volt csak. A videómnál kommentelt az eredeti videóban szereplő targoncaszerelő fia, hogy az apja milyet derült a videómon, mikor meglátta. Kifejezetten hálás műfaj, ha magyar tartalmakkal foglalkozik az ember, mert jöhetnek visszajelzések.

Mik a terveitek?

DP: Nálam hosszú távú terv egy negyven perces timelapse film, az Equinoxe.

FD: Én tovább készítem a különböző, sokszínű random videókat. De például a Filmbarátok podcast sokkal intenzívebben pörög, mint az elején. Most abban lelem a legnagyobb örömömet.

Mit szólnál egy Filmbarátok rádióműsorhoz?

FD: Az már megint túl sok lenne. Alkalmazkodnom kellene, nem lehetne kimondani, amit akarok.

DP: És ha szabad kezet adnának?

FD: Figyelj, most a Zolit meghívom, nála nem lehet szabad kezet kapni, mert akkor a médiahatóság bezárja a boltot.

Peti, te rábólintanál egy tévéműsorra?

DP: Ha jól fizetnek, akkor ott vagyok. Ez esetben biztos ott is élnék a stúdióban.

FD: Vagy egy Sas Tamás executive consultant állás?

DP: Mennyit fizet, attól függ.

FD: Nem bántana a lelkiismereted?

DP: Sas Tamás is tud jót csinálni, de ahhoz vissza kell mennünk az időben tizenöt évet.

Sokan következmények nélküli világnak látják az internetet. Ti hogy vagytok vele?

DP: Részben így is van. Nem volt még olyan, hogy valaki fizikailag odaállt volna elém és megmondta volna, hogy nem ért velem egyet ebben, vagy abban. Minden online történik, ezért a vélemények éle tompább. Minimális következmények vannak csak, ha valakivel viccelődöm, és neki ez nem tetszik. Mondjuk egy filmszemlére jobb, ha nem teszem be a lábam.

Halálos fenyegetést már kaptatok?

DP: Nem volt ilyen.

FD: Én már többször kaptam.

Az internetes cenzúrával mennyire gyűlt meg a bajotok?

FD: A Filmbarátok rádióadás során a Die Hard 5-ről beszéltünk, nem túl pozitívan. Pár napra rá a Mediafire - ahova feltöltöttem letöltésre a rádióadást - a Fox megbízásából letiltotta a letöltést és a profilomat is zárolták. A videóban csak beszéltünk a filmről, magyarul.

DP: Nekem két videóm lett leszedetve.

Freddy, te már hackertámadás áldozata is lettél.

FD: Nem tudom, mennyire lehet ezt hackertámadásnak nevezni. A jelszavamat ellopták és visszaéltek vele egy napig. Aztán vissza is adta az illető, mert jó heccnek tartotta az egészet. Csak fenyegetőzött.

Mennyi időtök van a munka és a videó mellett magánéletre is?

DP: Nekem a videózás a munka. Száz százalékban ennek élek. Videókkal keresek pénzt, de nem a Videómániával. Viszont volt olyan ügyfelem, aki a Videómánián keresztül keresett meg, hogy forgassak neki.

YouTube-partner is vagy?

DP: Nincs kapcsolatom a Google-lel. A YouTube partnerség határai már szerencsére elmosódtak. Két kattintással bárki monetizálhatja a videóit, vagyis akár kereshet is velük. Nem úgy megy, mint régen, amikor ezt csak úgy tehetted meg, ha előbb megkerestek téged.

Lehet csajozni vloggerkedéssel?

FD: Hát figyelj, a menyasszonyomat pont a videók hatására ismertem meg öt és fél éve. Szóval lehet. Nem panaszkodom.

DP: Lányoktól és fiúktól is kapok szerelmes leveleket. Utóbbiak ne erőlködjenek!

Freddy, te gondosan ügyelsz az inkognitód megőrzésére. Volt, hogy már felismertek?

FD: Igazából két alkalmat tudnék mondani. Szoktam járni az újpesti hokimeccsekre és valaki odafele menet a buszúton felismerte a hangomat. Nem akart tolakodó lenni, ezért nem szólított le. Mikor ezt megírta később és én pozitívan jeleztem vissza, a következő meccsen odaült mellém.  A másik alkalommal pedig a munkahelyemen ismert fel egy ember. Jófej, és tudom, hogy nem fogja világgá kürtölni, de meglepődtem. Szerencsére azért nem jellemző az ilyesmi.

A Rossz PC Játékok az egyik legnépszerűbb blog volt és a videókat is rengetegen nézik a mai napig. Hogy állsz a sikerhez?

FD: Mázlim volt. Jó időben voltam jó helyen. De sokan csak most ismerik meg a sorozatot. Megnézik az utolsó videót, amiben elbúcsúztam és azt mondják, jaj most mi lesz? Két és fél éve beszüntettem. Van helyette más, tőlem is, de sok más csatornától is.

A Batmanben Bruce Wayne azért öltözik denevérnek, hogy egy jelképet teremtsen és hogy védje a szeretteit. Hasonló okból rejtőzködsz te is, vagy ez esetleg a marketing része? Vagy csak egyszerűen nem akarod, hogy zaklassanak az utcán?

FD: Igazából mindegyik. Nem hiányzik, hogy a buszon tinédzserek röhögve mutogassanak. Azt sem akarom, hogy a menyasszonyomat ezzel bármilyen összefüggésbe hozzák. A maszk meg olyan béna, hogy gyakorlatilag az imidzs része lett. Egyszer csak megláttam, és annyira rossz volt, hogy tudtam, ez az amit kerestem.

Előfordulhat olyan fordulat az életedben, hogy levedd a maszkot?

FD: Ha már ötszáz fotó készült rólam, amin nincs rajtam, akkor már sok értelme nincs. Egyébként nem tervezem levenni.

De azért biztos meggyűlik a bajod vele?

FD: Sokszor ott kezdődik, hogy alig kapok levegőt alatta hosszabb idő után. Meg egyes jelenetekben jó lenne valamiféle mimika. Limitált az eszközkészletem.

Mi az agyzsibbasztóbb, egy rossz film vagy egy rossz játék?

FD: A rossz játék, mert hosszabb idő, amíg konfrontálódsz vele. Egy filmet megnézel 90 perc alatt.

DP: De mindkettőt kikapcsolhatod!

FD: Ha véleményezni akarod, akkor nem kapcsolhatod ki. Végig kell vinni. Sőt, a játékokat kétszer kellett végigvigyem a felvételek miatt. Nehezebb. Vágni is nehezebb.

Hogyan leher valaki sikeres vlogger most szerintetek?

FD: Én azt mondanám, hogy valami egyedit próbáljanak, ne majmoljanak valakit, mint én. Valami egyedit próbáljatok, ne adjátok fel! Ha pár hét vagy hónap után sincsenek nézők, akkor sem szabad feladni, mert ha valami jó, akkor azt megtalálja a közönség.

DP: Csak akkor menjetek át a zebrán, ha a kis emberke zöldet mutat.

Az interjúért külön köszönet Gueth Ádámnak