Paszkál
10 °C
15 °C

Kitart követelése mellett az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport

2013.05.13. 15:00 Módosítva: 2013.05.13. 15:02
Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport kitart azon követelése mellett, hogy a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tegye átláthatóvá a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) igazgatói pályázatát.

A művészeket, művészettörténészeket, egyetemi hallgatókat, kurátorokat, galeristákat, műgyűjtőket és civil kultúrafogyasztókat tömörítő fórum hétfői sajtótájékoztatóján Karas Dávid, a csoport egyik szóvivője olvasta fel azt a levelet, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénteki levelére reagál. A minisztérium pénteken hangsúlyozta, hogy mindenben a törvény szerint járt el a Lumú igazgatói pályázatával kapcsolatban, és ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Lumú igazgatójának öt évre szóló megbízatása 2013. február 28-án lejárt. A tárca a jogszabályi előírásoknak megfelelően az intézmény igazgatói posztjára pályázatot írt ki, és a Lumú következő igazgatóját törvényes és demokratikus úton fogja kinevezni az emberi erőforrások minisztere - írta a minisztérium.

Nyílvessző ember nagyságban

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport hétfői válasza szerint követelésük a Lumú igazgatói pályázatának átláthatósága, ezért múlt csütörtöktől a sajtó bevonásával nyilvános párbeszédet kezdeményeztek, amelyre továbbra is várják a múzeumba az emberi erőforrások miniszterét. Kiemelte, hogy továbbra is kitartanak és valódi szakmai párbeszédet követelnek.  Karas Dávid azt is elmondta, hogy a tárcának írt válaszlevelet a Sikeres kézbesítés, sikertelen tájékoztatás című művészeti akció keretében a csoport aktivistái hétfő délelőtt juttatták el a minisztérium Szalay utcai épületéhez. Az óriás méretben kinyomtatott reagálást egy ember nagyságú nyílvesszőre rögzítették. "A művészeti akció reakció az Emmi szakmai meghívásának ellentmondásosságaira és arra a tapasztalatra, hogy jelenleg Magyarországon a hatalom minden ágazatban autoriter módon és egyoldalúan kommunikál a civil szakértőkkel" - hangsúlyozta.

Az Emmi hétfőn a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében sajnálatát fejezte ki, hogy a tárca által ma délelőttre kezdeményezett találkozón a Ludwig Múzeum lépcsőin napok óta demonstráló Összefogás a Kortárs Művészetért csoport képviselői nem jelentek meg. "A minisztérium sajnálattal állapítja meg, hogy a demokráciát és átláthatóságot követelő tüntetők eszerint nem hajlandóak a párbeszédre, és nem kívánják megismerni az igazgatói pályázat törvényes kereteit és menetrendjét. A minisztérium sajnálatát fejezi ki, hogy a szervezet tagjai nem kíváncsiak a tényekre és arra, hogy a hosszú évek óta érvényben lévő jogszabályok hogyan rendelkeznek egy magyar múzeum igazgatójának kinevezéséről. A tárca továbbra is fontosnak tartja, hogy tényleges párbeszédet folytasson az igazgatóválasztás ügyében. Addig azonban, amíg a másik fél nem hajlandó a párbeszédre, éppen a múzeumfoglaláshoz hasonló akciók akadályozzák az intézmények rendeltetésszerű működését” – áll a sajtóközleményben.

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoportosulás aktivistái múlt pénteken sajtótájékoztatón jelentették be, hogy "addig tartják jogellenesen birtokukban a Ludwig Múzeum bejáratát, amíg az Emmi nem bocsátkozik velük érdemi egyeztetésbe".A minisztérium már aznap levélben jelezte a szervezetnek, hogy hétfőn délelőtt konzultációra hívja a demonstrálók képviselőit.

Ahogy arról beszámoltunk, harminc-negyven képzőművész vonult be a Ludwig Múzeumba csütörtök délelőtt, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kulturpolitikai döntések a nyilvánosság kizárásával történnek. A művészek egy 'Free Ludwig' feliratú transzparens alatt vonultak be a múzeumbaa. Mint azt az Index is megírta Bencsik Barnabás mellett Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója is jelentkezett a Ludwig múzeum igazgatói pályázatára. Az Index úgy tudja, a jobboldali túlsúlyú bizottság a jobboldal által támogatott Fabényi Júliát ajánlja Balog Zoltán miniszternek.

Emberi Erőforrások Minisztériuma hangsúlyozta, hogy a Ludwig Múzeum új igazgatójának kinevezése kapcsán maximálisan tiszteletben tartják a demokratikus gondolkodást és a hatályos törvényeket. Az EMMI szerint sokan nem hajlandók tudomásul venni, hogy Bencsik Barnabás megbízatása lejárt, és a minisztérium a törvényi előírásoknak megfelelően járt el akkor, amikor kiírta az intézmény igazgatói állására a nyilvános, "a vezetői posztot nem hitbizománynak tekintő" pályázatot.

Nem kérdezték meg az alapítókat

Az Indexnek megszólalt a Ludwig múzeumot alapító német alapítvány, amely sérelmezte, hogy a 2008-as gyakorlattól eltérve nem hívták meg a szakmai zsűribe. Továbbá nyilvánvalóvá tette, hogy meghosszabbítaná Bencsik Barnabás kinevezését.

A minisztérium döntési mechanizmusával kapcsolatban találgatásokra ad okot, hogy míg Bencsik nyilvánosságra hozta pályázatát, Fabényi Júlia titokban tartja azt, továbbá nem ismert, milyen szempontok alapján dönt a zsűri.