Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

ByeAlex továbbjutott

2013.05.16. 23:21 Módosítva: 2013.05.16. 23:57

Bejutott ByeAlex a Kedvesem című dalával az 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe a svédországi Malmőben. A magyar énekes a malmői verseny második elődöntőjében 17 előadóból került a tíz legjobb közé.

byealex

A tíz döntőbe jutott produkció listája nagyjából megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal, bár ByeAlexet kevesen várták a döntőbe. Szintén bekerült a fináléba az örmény Dorians, a román Cezar, az azeri Farid Mammadov, a finn Krista Siegfrids, a máltai Gianluca, az izlandi Eythor Ingi, a görög Koza Mosztra és Agaton Jakovidisz, a végső esélyesek között is emlegetett norvég Margaret Berger, illetve a grúz duó, Nodi Tatisvili és Sophie Gelovani.

A csütörtöki 17 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Franciaország, Németország és Spanyolország) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (szerdán este), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A korábbi, keddi első elődöntőből a dán Emmelie de Forest, az orosz Gyina Garipova, az ukrán Zlata Ohnevics, a moldovai Aliona Moon, a litván Andrius Pojavis, a holland Anouk, az ír Ryan Dolan, a fehérorosz Alena Lanszkaja, a belga Roberto Bellarosa, valamint az észt Birgit került a döntőbe. Szintén ott van kiemeltként az Egyesült Királyság (Bonnie Tyler), Franciaország (Amandine Bourgeois), Olaszország (Marco Mengoni), a házigazda Svédország (Robin Stjernberg), Spanyolország (az ESDM) és Németország (a Cascada).

Az Eurovíziót 44 országban sugározzák, a számítások szerint a világ legnézettebb szórakoztató műsorát 100 milliós közönség követi.

ByeAlex fellépése előtt úgy nyilatkozott, hogy azt tartaná jó szereplésnek, ha bekerülne a döntőbe. Korábban egyébként nem követte az Eurovíziót, nincs is tévéje. "Igazából a menedzserem szerette volna, ha bemutatkozom dalszerzőként egy nagyobb közönség előtt, de előadóként nem láttam értelmét a szereplésemnek. Korábban mindössze öt alkalommal léptem fel, de a tapasztalatlanságom ellenére valahogy mégis én nyertem. Talán azért szavaztak rám ennyien, mert valami újra vágytak, a többitől eltérő produkcióra" - mondta még a hazai döntő után. (Interjúnkat ByeAlex-szel itt olvashatják, koncertkritikánkat pedig itt.)