Gizella
9 °C
15 °C

10 milliárdért kelt el a kék alapon fehér csík

2013.05.17. 18:47

Barnett Newman 1953-as Onement VI című képe közel 44 millió dollárért kelt el kedden, egy New York-i aukciós házban, írja a The Wall Street Journal. Ez kétszer annyi, mint amennyit előző, rekord áron elkelt képéért fizettek egy évvel ezelőtt.

Az 1953-as Onement VI című kép lenyűgözi és elcsábítja a nézőt a vibráló kékség érzéki zuhatagainak és Newman függőleges, az emberi jelenlétre utaló 'Jelének' együttesével: ez Newman ikonikus és forradalmi 'cipzára'" - áll a Sotheby's kísérőszövegében.

A Microsoft alapító Paul Allen húsz és negyvenmillió dollár közötti összeget várt a képért. Az olasz nemzetiségű telefonos licitáló végül négy másik licitálót legyőzve, közel 44 millió dollárért szerezte meg a festményt. A lap megjegyzi, hogy néhány festő képe rekord áron kelt el, míg például Francis Bacon 1962-es tanulmány portréjára senki sem licitált.

Barnett Newman az absztrakt expresszionista mozgalom egyik meghatározó alakja volt, aki nem csak festőként, hanem szobrászként és költőként is alkotott.