9 milliárd forintért kelt el a Négy Marilyn

2013.05.17. 20:52

Csaknem 40 millió dollárért, azaz körülbelül 9 milliárd forintért kelt el Andy Warhol pop-art művész Négy Marilyn című alkotása egy New York-i aukción. A kép 1962-ben, röviddel Marilyn Monroe halála után készült.

A Phillips aukciós ház által rendezett árverésen a kép ára a licit végén 38,2 millió dollárnál állt meg. A vevő Larry Gagosian műkereskedő. A mű értékét előzőleg 25-50 millió dollár közötti összegre becsülték.

warhol marylin

A Four Marilyns Andy Warhol és a pop-art legismertebb művei közé tartozik. A képen a hollywoodi filmsztár arca narancsszínű háttér előtt látható, Monroe arcbőre levendula színű, szemhéjait türkizkék festék árnyékolja, haja pedig sárga. Warhol a Niagara című 1953-as film plakátja alapján ábrázolta a mosolygó Monroe-t.

A Phillips csütörtöki árverésén messze ez volt a legértékesebb a 36 tétel között, a második legmagasabb ár csak 4,1 millió dollár volt. A tavaszi aukciós szezonban ez volt a legmagasabb ár, amit egy Warhol-műért adtak. A Four Marilyns 1998-ban 2,3 millió dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén, 1992-ben pedig 955 ezer dolláros összeget fizettek érte a ház egy londoni aukcióján.

Warholnak nem ez az egyetlen alkotása, amit Marilyn Monroe arca ihletett, több hasonló képe ismert, egyiket, az Arany Marylint a New York-i MoMA-ban lehet megtekinteni.