Ez a poszt a következő Percről percre része:

ByeAlex Európa ellen

Élje át velünk újra az 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amiben a magyarokat képviselő hipsztersapkás egykori újságíró megküzdött Európával! Színes-szagos közvetítésünk sok videóval és képpel, és tizediknek befutó ByeAlexszel.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kedves Index-olvasó azt hiheti néhány cikkünk alapján, hogy mi nem szeretjük ByeAlxet. Erről szó sincs, igenis örültünk és rendkívül szórakoztatónak találtuk, hogy megnyerte A dal című versenyt. A sikert viszont nem tudta kezelni a srác, koncerten pedig égés, amit művelt. Bővebben a ByeAlex-jelenségről itt olvashatnak.

  • Jó ideig nem lesz Alex, csak aztán nehogy elaludjon a színfalak mögött.

    France: Amandine Bourgeois - L'enfer Et Moi

    Lithuania: Andrius Pojavis - Something

    Moldova: Aliona Moon - O Mie

    Finland: Krista Siegfrids - Marry Me

    Spain: ESDM - Contigo Hasta El Final (With You Until The End)

    Belgium: Roberto Bellarosa - Love Kills

    Estonia: Birgit - Et Uus Saaks Alguse

    Belarus: Alyona Lanskaya - Solayoh

    Malta: Gianluca - Tomorrow

    Russia: Dina Garipova - What If

    Germany: Cascada - Glorious

    Armenia: Dorians - Lonely Planet

    The Netherlands: Anouk - Birds

    Romania: Cezar - It's My Life

    United Kingdom: Bonnie Tyler - Believe In Me

    Sweden: Robin Stjernberg - You

    Hungary: ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker Remix)

    Denmark: Emmelie de Forest - Only Teardrops

    Iceland: Eythor Ingi - Ég Á Líf

    Azerbaijan: Farid Mammadov - Hold Me

    Greece: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis - Alcohol Is Free

    Ukraine: Zlata Ognevich - Gravity

    Italy: Marco Mengoni - L'Essenziale

    Norway: Margaret Berger - I Feed You My Love

    Georgia: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - Waterfall

    Ireland: Ryan Dolan - Only Love Survives

  • Csak emlékeztetőül, mert úgyis látjuk még ma is. 2012-ben a Svédországban született, de marokkói berber származású Loreen nyert az Euphoria című dallal, ami egyébként tényleg kiemelkedett a mezőnyből.

  • ByeAlex, vágjuk rá menten ugye, nemzeti büszkeségtől dagadó kebellel, de nagyon elhamarkodottan. A külföldi fogadóirodák szerint a legmagyobb esélye a győzelemre a dánoknak van, utánuk a norvégok és az ukránok jönnek. A Kedvesemet a 16. hely környékére várják, ami nem rossz egyébként, sőt. Még mielőtt: mi is örülnénk annak, ha mostantól az albán nyugdíjasok is hipszterszemüvegben dúdolgatnák, hogy "az én kedvesem egy olyan lány / akit farkasok neveltek és / táncolt egy délibábbal / majd elillant csendesen / az én kedvesem", de erre nem sok esélyünk van. A dán induló nótája még egyszer, a biztonság kedvéért:

  • A műsort online is lehet nézni, ha valakinek nincs tévéje, vagy csak a családi nippképszlet és csipkés terítők tárolására használná és/vagy a pincében tartja, szigorúan a fal felé fordított képernyővel. Itt a link.

  • de ő állja a sarat. Nyilatkozta Gundel Takács Gábornak a Blind Myself-pólós versenyző, aki úgy tűnik Malmőben is megmutatja, hogy milyen nagy metálos is ő.

  • Nemcsak az Index, a népi internet is felbuzdult, és eurovíziós dalfesztivál-lázban ég. Az Index2-n válogatunk a blogok és közösségi oldalak terméséből.

  • Húsz éve ez az élső alkalom, hogy a volt jugoszláv államok közül senki sem képviselteti magát a döntőben, pedig a szlovén énekesnő Hannah, még az angol nyelvvel is megpróbálkozott, de ez sem volt elég a továbbjutáshoz.

  • Meg olyan szarul is, mint a köztévé. Bayer Friderika haját mintha baltával vágták volna ki az odavetített háttérből.

    Screen Shot 2013-05-18 at 20.34.56.png
  • A köztévé felvezetőjében arra panaszkodott, hogy egyre inkább azt veszi észre, a fesztivál nem feltétlenül a zenéről szól. Nos, a finnek Lordija nem bízott semmit a véletlenre és a dalfesztivál történetének legemlékezetesebb propdukcióját nyújtva verte agyon a vén kontinens minden indulóját Hard Rock Hallelujah című nótájukkal 2006-ban. Friderikát ez sokkolhatta. Nagyon.

  • Mert ugye magyarul énekel, és ez milyen már. Itt a poszt, az Index2-n még több ilyen van, tessen klikkolni oda is.

    Screen Shot 2013-05-18 at 20.41.41.png
  • A M2M Next online szerepjáték felhasználói voltak olyan kedvesek, hogy külön klipet raktak össze ByeAlex dalához, ami a program világában játszódik. Maradjunk annyiban, hogy a farkasok között lépdelő menyasszony és a higany mozgású virtuális táncosok élő reprodukálása szerintünk a biztos győzelmet jelentette volna ByeAlexnek, de talán a cuki rajzokkal is van esélye.

  • Ezt már sokan kérdezték tőlünk, legutoljára 2009-ben válaszoltunk a kedvesnek nem nevezhető olvasói levelekre, így:

    Az Eurovíziós dalfesztiválról nálunk valami misztikus oknál fogva azt hiszik a kedves tévénézők, hogy egy jelentős, valós értéket és tartalamat hordozó esemény, aminek van célja és nemzetközi elismertsége is, a szakma ezt tartja a felsztiválok non plus ultrájának, aki itt fellép, az aztán tud valamit, és így tovább. Ki kell ábrándítsuk az álomvilág lakóit: nem az. Ez egy mókás, vidám bohóckodásnak szánt valami, amire az európai nemzetek, legalábbis a normálisabbak azokat a jelölteket nevezik, akik humoros formában képviselik hazájukat, a produkciójuk pedig azon a bizonyos "annyira szar, hogy az már jó" határon egyensúlyozik.

    Ez alól kivételt az egykori vasfüggöny mögé zárt népek és azok előadói képviselik (tisztelet a kivételnek), itt ez egy vérre menő küzdelem, az emberek rendesen drukkolnak a szavazáson, a kurvaistenit, a szerbek mellett szavaztak a szlovénok, anyukám, ez egy balkán összeesküvés, a büdös életben nem veszünk semmit attól a horvát hentestől istenazatyám. Mi Rúzsa Magdit küldjük ki, a hangot, amivel forradalmat lehet csinálni (nem én mondtam, Bakács faszsága volt), mert mi nyerni akarunk, ami teljességgel érthetetlen és felfoghatatlan, tessék már megnézni az ír pulykát vagy az ukránok Vergya Szergyucskáját. Na, ők az igaz Eurovíziós előadók, nem pedig az idei versenyre tőlünk nagy nehezen (erőszakkal? zsarolással?) elzavart Ádok Zoli, a diszkótáncos. Ezért nem foglalkozunk vele. Mert minek.

  • Megállt bennünk az ütő, a Magyar Televízió intendása lángoló gitárokat emlegetett egyenesen Malmőből kapcsolva. Igaz, a dekorációval kapcsolatban mondta ezt, szóval rögtön utánna jött a lufi szó. Reméljük nem tudat alatti manipuláló üzenet volt ez.

  • Azért lett a pillangó a malmői verseny szimbóluma, mert ugyanolyan csodásan színes, mint az emberiség, de mégis egy fajhoz tartozik. Az biztos, hogy ByeAlex fellépése színes lesz, ezzel nincs probléma. Igazából semmivel sincs, mi már nagyon izgulunk, kezdjenek már.

  • Tud valaki mondani ehhez hasonló, eurovíziós slágert?

  • Kevesen tudják, de Zlatan Ibrahimovic labdarúgó Malmőben született, és a helyi focicsapatban lett ismert játékos, ahol három év alatt 40 meccsen 16 gólt szerzett, és gólkirály lett a svéd másodosztályban. Utána leigazolta a holland Ajax, a többi pedig már történelem.

  • A helyszínről jelentkező riporter mutatott egy táblát, amin a sajtóközpontban dolgozó újságírók tippeltek a nyertesre. Az első nyolcban nem vagyunk benne, bezzeg a románok igen.

    Screen Shot 2013-05-18 at 20.49.39.png
  • Nevével ellentétben az Eurovízió nem csak kizárólag európai országok dalversenye, ugyanis 1980-ban Marokkó is elindult, de a rendkívül gyenge helyezésük miatt egy évvel később visszaléptek a megmérettetéstől. Mindössze hét pontot kapott Samira Bensaïd arab nyelven előadott produkciója, azt is az olasz zsűritől, igen meglepő módon, ugyanis a marokkóiak első számú menekülő célállomása Olaszország.

  • Hangulatvideó a nagy esemény elé.

  • ER 5632

    A tavalyi nyertes Loreen dalát az a Thomas G:son szerezte, akit eurovíziós specialistának is nevezhetünk nyugodtan. Eddig 65 Eurovízióra szánt szerzeményt írt, harminchetet Svédországnak, tizenegyet Spanyolországnak, hatot Norvégiának, négyet Finnországnak és Dániának, kettőt Lengyelországnak és egyet-egyet Litvániának, Romániának, Belgiumnak, Máltának és Grúziának. Nyolcszor be is jutott a dala az Eurovízióra, a kitartása pedig tavaly hozta meg a gyümölcsét. A grúzoknak az idei induló dalát írta, Nodi Tatishvili és Sophie Gelovani huszonhatodikként lép majd a színpadra a Waterfall-lal.

  • Hosszan, grafikonokkal, interaktív táblázatokkal igyekeznek tippelni a britek a nyertes személyére, a cikk itt olvasható, akinek csak a táblázat kell, amiben összegyűjtötték, melyik országból melyik indulóra várható a legtöbb szavazat, az ide klikkoljon.

  • Ha a kocsmában már senkit nem sikerül lenyűgözni azzal, hogy megnyaljuk a szemfekenünket és csomót kötünk egy cseresznyeszárra a nyelvünkkel, akkor jöhet jól ez az öt apróság, amivel a ByeAlex felbukkanására váró rezidens alkoholistékat lehet szórakoztatni (via Gaystarnews):

    - Az össznépi giccsparádét eddig legtöbbször az írek nyerték meg (7 alkalommal), második helyen a franciák, a svédek, a britek és a luxemburgiak állnak (5). A norvégok viszont tízszer végeztek az utolsó helyen. Döbbenet.

    - Az eddigi legnézettebb döntő a 2009-es volt, amikor is 124 millió nézőt szórakoztatott a műsor.

    - A malmői döntőre a svédek 1283 lámpát, 24 kilométernyi kábelt, 3500 méternyi csövet és 400 tonnányi felszerelést fektettek le. Hogy aztán egy óvatlan takarítónő egy suta mozdulattal az egés közvetítést leállíthassa, ha van isten.

    - A YouTube dedikált Eurovíziós csatornáját többen nézik, mint a Fehér Házét és az Obama-kampányét annak idején összesen.

    - A tavalyi nyertes Loreen Euphoria című slágere nemcsak a svédeknél, de 20 további országban vezette a sléágerlistákat.

  • Ezt tette a német Lena is 2010-ben, majd 2011-ben is indult, de ott már a dobogó közelébe sem jutott. ByeAlexet is cuki srácnak tartják sokan, szóval akár ez is segítheti.

  • És tényleg. Először a szokásos felvezető film a helyszínről, ahová tuti elmegyünk egyszer. Kötött sapkában.

  • Egy vallomással tartozom: életemben először hallom ByeAlex Kedvesem című számát, most hogy az MTV leadta. Pedig láttam a magyarországi elődöntőkből kettőt is, ByeAlex többször is nyilatkozott, de a dalról először egy telefonhívás miatt maradtam le, másodszor meg azért, mert centrifugálsá közben kihányt pár liter vizet a mosógép. Aztán egyszer majdnem belefutottam a dalban az MR2-n, de lemerült a telefonom, amin az adót hallgattam. És akkor már tudtam, hogy van ebben valami sorsszerű, a döntőig most már nem szabad meghallgatnom, hogy Kedvesem. Jó egyszer, a kisboltban a pénztárosnő eldúdolta, de arról tényleg csak ő tudta, hogy ByeAlexet dúdol. Meg én, mert mondtal, hogy ez most az.

    Most mit mondjak? Nekem tetszik. Hálószobapop kcsillámló alapozóval lekenve.

  • A leghíresebb malmői lakos egy toronyházra kivetítve mondta, hogy szevasztok.

  • Az észt válogató legmulatságosabb indulója, a Winny Puhh sajnos nem jutott be az Eurovízióra, pedig Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti című kiváló nótájuk minden pénzt megér. Ha lesz koncert Budapesten, tuti elmegyünk.

  • Most meg különösen, hiszen ezen az oldalon összeszedték az összes indulót (a táblázat áprilisi, azaz a döntő mezőnyének ismerete nélkül, kb. 3000 online szavazó véleménye alapján készült), és az egykoron szebb napokat, slágerlisták vezető helyét és puccos díjkiosztókat is megjárt angol énekesnőt még San Marino is lenyomta. Ebben az összesítésben a boka fölött egy centivel véget érő csőnadrág a 11. helyet éri ByeAlexnek.

  • Bevonultak a fellépők, most az ABBA két tagjának tapsolunk, akik az Eurovíziós Dalfesztivál himnuszát írták, mert az nagyon kellett. Most egy kis történelemlecke jön.