Közel százmilliót fizettek a Beatles-gitárért

2013.05.20. 15:00

408 ezer dollárt, vagyis majdnem 92 millió forintot fizetett egy névtelenséget kérő vevő egy New York-i árverésen egy ritka gitárért, amin John Lennon és George Harrison is játszott. A szombati árverést szervező Julien's Auctions 2-300 ezer dollárt remélt a hathúros elektromos gitárért, amelyet a VOX hangszergyár készített 1966-ban. A gitár kifejezetten a Beatles megrendelésére készült, az együttesre szabott gitárok egyik prototípusa volt.

Lennon ezt a gitárt használta a Hello, Goodbye című dala videofelvételéhez, Harrison pedig ezen gyakorolta és adta elő az I Am The Walrus című számot a Magical Mystery turnéján. Mindkét dal szerepel a Magical Mystery Tour című 1967-es Beatles-albumon is. A gitárt John Lennon 1967-ben elajándékozta Yanni Mardasnak, a lemezeiket kiadó Apple Records egyik mérnökének. A hangszer néhány éve 100 ezer dollárért cserélt gazdát a Sotheby's árverésén.

A Beatles-gitár volt a fénypontja a New York-i Hard Rock Caféban zenei hírességek emléktárgyaiból rendezett árverésnek, amelyen ötvenezer dollárért kelt el Elvis Presley egyik gitárja, és 28 ezer dollárért egyik napszemüvege.