Azerbajdzsánban kivizsgálják, miért nem adtak pontot az oroszoknak az Eurovízión

2013.05.21. 19:14

Ilham Aliyev azeri államfő vizsgálatot rendelt el amiatt, mert hazája nem adott pontot az orosz produkciónak a szombati Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az illetékesek szerint a hivatalos azeri zsűri és a helyi szavazók valójában erősen támogatták az orosz fellépőt. Az azeri közszolgálati műsorszolgáltató szerint visszaélések történhettek a szavazás során. Oroszország a maximálisan adható tizenkét ponttal jutalmazta az azeri Farid Mammadov produkcióját, aki ezzel második helyen végzett a dán győztes, Emmelie de Forest után.

Az ügy még a keddi orosz-azeri külügyminiszteri találkozó után tartott sajtóértekezleten is szóba került, ahol Szergej Lavrov, az orosz diplomácia irányítója vérlázítónak nevezte az esetet, és hangoztatta, hogy pontokat loptak el hazája versenyzőjétől.

Az azeri külügyminiszter, Elmar Mammadyarov szerint az ország mobilszolgáltatói azt jelentették, hogy az Oroszországot képviselő Dina Garipova második lett a helyi szavazáson, amely helyezésért tíz pontot kellett volna kapnia az előadónak. Az élő televíziós közvetítés során azonban Azerbajdzsán egyetlen pontot sem adott az orosz produkcióra.

Garipova végül ötödikként végzett a svédországi Malmőben megrendezett dalversenyen. Az énekes tizenhét ponttal maradt le a negyedik helyről, így az azeriek tíz pontja sem segített volna rajta. Azerbajdzsán oroszországi nagykövete, Polad Bulbuloglu egy orosz televíziós adásban elmondta, hogy Ilham Aliyev államfő nyomozást rendelt el az ügyben, és a szavazatokat újraszámolják.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) közölte, nem tervezi, hogy vizsgálatot indít, mivel nem tapasztalt semmi hibára utaló jelet.

Az idei dalverseny vasárnapra virradó éjjel kihirdetett végeredménye úgy alakult ki, hogy összeadták az egyes országok által adott kombinált - a nemzeti zsűrik értékelése és a tévénézők szavazatai alapján összeállt - pontszámokat. Az egyes országok által adott három legmagasabb pontszámot (8-10-12) a 39 országból bejelentkező szóvivők ismertették.