Magyar rajzolótól lopnak az oroszok

2013.05.24. 17:00
Mit tehet egy szerző vagy művész, ha külföldön látja viszont saját műveit, anélkül, hogy megkapta volna értük a jogdíjat? Nem sokat, legfeljebb örülhet a sikernek. Nem csak az Omegára kaptak rá mostanság, de a magyar gyerekrajzokra is.

Az egyik legsikeresebb magyar illusztrátor, Agócs Írisz rajzai díszítik egy orosz áruházlánc, a Marker saját márkás papír termékeit. A füzetek ettől vonzók, egyediek és nem utolsó sorban jobban eladhatók lettek, csak éppen a szerző engedélye nélkül használták fel a rajzokat. Az áruház ugyanis sem Agócs Íriszt, sem az ügynökségét nem kereste meg.

„Egy orosz lány hívta fel a figyelmemet a füzetekre, aki az illusztrációs oldalam követője a Facebookon. Egyszer csak írt, hogy tudom-e hogy az én rajzaim szerepelnek egy orosz áruház saját márkás a füzetein. Azóta már küldött is belőlük, elég furcsa érzés” – mondta el nekünk Agócs Írisz, aki eddig is tudta, hogy Oroszországban rendkívül népszerűek a rajzai. Az oroszok rajonganak Írisz rajzaiért, ezért is juthatott eszébe az adott áruházláncnak is, hogy az ő rajzait tegye a füzetborítókra. Jogdíjat nem fizettek neki, pedig már játékmedve is készült a rajzai alapján, amit az orosz játékkészítő úgy kívánt meghálálni, hogy küldött egy plüssmedvét ajándékba Írisznek.

Boribon kalandjai Mexikóban

Ágoston Alexandra ügyvéd szerint, - aki többek között Bartos Erikát és Marék Veronikát is képviseli, nyilvánvalóan jogsértés történt, az azonban már más kérdés, hogy mit tehet ilyenkor a szerző, akit a sérelem ért. Magyarországról ugyanis szinte semmit, egy orosz ügyvéd felbérlésével, - ami nyilván rengeteg pénz, - azonban ilyen egyértelmű esetnél visszamenőleg is lehet követelni az elmaradt jogdíjakat. A legtöbbször azonban nehéz fellépni a jogsértésekkel szemben, ők például teljesen véletlenül vették észre, hogy Mexikóban megjelent spanyol nyelven egy Boribon kötet, ami szóról szóra a magyar fordítása, ráadásul eltérő illusztrációkkal. „Próbáltunk fellépni a jogsértés ellen, a magyar nagykövetségen keresztül felvettük velük a kapcsolatot az ottani kiadóval, de teljesen lehetetlen volt bármit elérni. Végül aztán Marék Veronika is úgy fogta fel a dolgot, hogy legalább Kubában is olvassák a Boribont” – mondta el Ágoston Alexandra, utalva arra, hogy sokszor a szerző is úgy gondolja, inkább nem lép fel az ügyben. Agócs Íriszt egy brit ügynökség képviseli, aki ráadásul részesedést is kap az eladott képek után, de mivel nincs jogi osztályuk, így ők sem tudnak fellépni a jogsértés ellen.

A Gyöngyhajú lány New Yorkban

A magyar szerzői jogok kérdése most egyébként különösen aktuális, alig pár napja, hogy Kanye West New Yorkbanbemutatta új nagylemezét, amiben az Omega legnagyobb döbbenetére felhasználták a Gyöngyhajú lány orgonaszólamát. Kóbor János, - akinek éppen a hetvenedik születésnapján történt az eset, - először úgy nyilatkozott, nem tesz jogi lépéseket az ügyben, az együttes többi tagja azonban úgy döntött, mégis perelnek. Kóbor János a Recordernek úgy nyilatkozot, nem először fordult elő ez az eset, és szerinte nem érdemes nagy jogi vitába kezdeni, mert kétes az ügy kimenetele.

Hasonló jogsértések itthon is rendszeresen történnek, de főleg inkább tudatlanság miatt. Nem árt tudni például, hogy ha valaki hobbiból Babóca vagy Pókember figurákat varrogat otthon, és utána megpróbálja azt értékesíteni, szintén jogsértést követ el.

Kicsoda Agócs Írisz?

Agócs Írisz jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb és legsikeresebb magyar gyermekkönyv illusztrátor. Olyan szerzők műveihez készít rajzokat mint Varró Dániel vagy Berg Judit, és ő illusztrálta Tandori Dezső gyermekeknek szóló, medvés verses kötetét is. Mielőtt azonban könyv lett volna belőle, a medvés kiállítás két évig járta az országot, ezen medvék alapján készültek az említett játékok is. Legismertebb figurája Maszat, aki a 2-3 éves korosztály nagy kedvence. Maszat, a kisfiú ötlete Berg Judit fejéből pattant ki, és az első kötetnek akkora lett a sikere, hogy azóta további hat könyv is megjelent. Agócs Írisz rajzaira már régóta felfigyeltek külföldön is, a legnevesebb külföldi kiadók keresik meg, hogy illusztrálja könyveiket. Agócs Írisznek saját könyve is megjelent, Kicsi, nagy címmel.

Jellegzetes, átütő stílusa és akvarell technikája minden munkáján megjelenik. Nem csak mesékhez rajzol, illusztrációi külön is megvásárolhatók. Rajzai a május 24 és június 4 között, a Biatorbágyon nyíló, Találkozások a képzelet terén (Az 5 legizgalmasabb gyerekkönyv illusztrátor) című kiállításon is megtekinthetők.