no

Nem Nikodém Lajos tiltotta ki a melleket

2013.05.29. 16:32

A betiltott, majd a Pincegaléria előtt gerillamódszerekkel május 22-én mégis megtartott Dés Márton-kiállításról máig nem derült ki, pontosan kicsoda tiltotta be ezzel az indokkal: „A csatolt meghívó képi és poétikai anyaga botrányos és erkölcstelen. Pünkösd idején nem való félmeztelen bennszülöttekkel, pénteki gyomorrákkal, valamint a testnevelésórák komolyságának megkérdőjelezésével megzavarni a megtisztulni vágyó Nagyérdeműt".

Az ügyben a cenzúrát kiáltó művész után megszólalt már a Pincegaléria igazgatónője, a kiállítást megszervező kurátor és levelet írt a megnyitóbeszédre felkért, majd azt lemondó politikus is, de semmivel sem lett tisztább a kép, mint múlt héten. A galéria a kirúgott kurátorra, a kirúgott kurátor a galériára mutogat.

Fotó: desmarci.hu

A Fidesz politikusa a meghívón háborodott fel

Nikodém Lajos helyreigazítást kért az Indextől, mivel ő csak azt kérte, hogy a kiállítás meghívójáról vegyék le a nevét. Május 16-án ezt a rövid levelet juttatta el a Ferencvárosi Művelődési Központ művelődésszervezőjének, amiben valóban nincs szó erkölcstelenségről, félmeztelen bennszülöttekről és pünkösdi megtisztulásról:

Megdöbbenéssel olvastam a „verset", amivel Dés Márton beharangozza a kiállítást. Magam egy háromgyermekes, négyunokás keresztény ember vagyok, akinek más felfogása van a művészetről, mint amit Dés Márton vall. Bánom, hogy látatlanban elvállaltam a köszöntőbeszéd megtartását, amiről ezennel lemondok. Kérem közlésem tudomásulvételét és a meghívó módosítását.

A művelődésszervező ezután válaszlevelében közölte: a politikus döntését tudomásul veszi, valamint tájékoztatja Nikodémot, hogy az intézmény megbízott vezetője, Tóth Betty lemondta a kiállítást.

Az igazgatónő máshogyan emlékszik

Tóth Betty, a Ferencvárosi Pincegaléria megbízott igazgatója az MTI-nek május 21-én úgy nyilatkozott, hogy miután május 17-én megtekintette a Dés-tárlat anyagát, azzal kapcsolatban semmilyen kifogása nem volt. Viszont mivel a kiállítást egy külsős kurátor, Forián Szabó Noémi rendezte, és erről az FMK vezetésének semmilyen információja nem volt, Tóth Betty május 17-én arra kérte Dést, hogy a megfelelő előkészítés miatt a megnyitót halasszák el, amelyre elmondása szerint a művész nyitottnak is mutatkozott, a kurátor azonban később elutasítóan és ellenségesen reagált.

A történtek után egy héttel az igazgatónő így nyilatkozott az Indexnek: "Intézményvezetőként egyetlen indokom volt a kiállítás elhalasztására: semmiféle előzetes információt nem kaptunk róla. Felelős intézményvezető sehol nem állít ki úgy, hogy annak legalább három héttel előtte ne lenne meg az előzetes forgatókönyve, beszédekkel, színészekkel, versekkel és egyéb műsorral. A korábbi igazgató ezeket a feladatokat kiadta egy külsős kiállítási kurátornak. Ám mivel én a megnyitó előtt pár nappal még semmit sem tudtam kiállításról, május 17-én felhívtam Dés Mártont, hogy a kiállítását halasszuk el május 29-ére." (A Pincegaléria korábbi igazgatója, Horváth Károly a betiltott kiállítás ideje alatt a Pinceszínház és a Helytörténeti Gyűjtemény beosztott munkatársa volt, ősztől pedig a Pincegaléria kiállításai programjainak szervezésébn vesz majd részt).

Az igazgatónő szerint Nikodém Lajos valóban nem tartotta ízlésesnek a verset, ezért lemondta a megnyitón való részvételt. A pünkösdi ünnep megsértéséről ekkor azonban szó sem volt, ez az egész az információhiány és a kurátor, Forián Szabó Noémi miatt dagadt botránnyá és rágalmak sorozatává. Forián Szabó Noémivel ugyanis csak egy féléves szerződést kötöttek korábban, és már a múlt héten kitrobbant Pincegaléria-ügy előtt is úgy volt, hogy nem hosszabítják meg a szerződését, mert a Pincegaléria a spórolás jegyében saját, belsős kiállításszervezővel szeretne dolgozni szerződéses külsős helyett.

Marci után Michelangelót is betilthatnák

Közleményben tiltakozott a kirúgott kurátor

A szerződésbontása miatt azonban Forián Szabó Noémi a Pincegaléria elé szervezett, múlt szerdai performanszon egy cenzúrát kiáltó beszédet mondott el, amit később a sajtónak is körbeküldött:

A tervezett kiállítás kurátoraként, szakmai felelőseként szeretnék a történtekhez nyilvánosan is hozzászólni. A Ferencvárosi Művelődési Központ megbízott igazgatójának álláspontját a sajtóból ismerem. Eszerint a történtekért én vagyok a felelős. Nem azért fordulok most a nyilvánossághoz, hogy az igazgatónővel vitázzak, hanem azért, mert szavai azt implikálják, hogy a kiállító művész, Dés Márton nem mond igazat. Tehát itt, a nyilvánosság előtt, kijelentem, tanúsítom, hogy Dés Marton igazat mond; a dolgok úgy történtek, ahogy ő nyilvánosságra hozta. Cenzúra történt.

2012 őszén kaptam megbízást a Ferencvárosi Pincegaléria művészeti, szakmai programjának kidolgozására és a programok megvalósítására. Ez a hetedik kiállítás. Most is minden úgy zajlott, mint eddig. A művésszel összeállítottuk a meghívó anyagát, amit múlt szerdán a Ferencvárosi Művelődési Központ munkatársainak továbbítottam. A meghívót másnap a Ferencvárosi Művelődési Központ saját címlistájára szétküldte.

Harmadnap, péntek délelőtt az igazgatónő telefonon tájékoztatott, hogy a botrányos és erkölcstelen meghívó miatt a kiállítást nem lehet megrendezni, Egy újabb levelet küldtek ki a címlistára, miszerint a kiállítás technikai okok miatt elmarad. Megítélésem szerint a meghívó és a kiállításra szánt művek sem politikai, sem vallási érdekeket, érzelmeket nem sértenek. A cenzúra nem indokolt, önkényességről, hatalom-fitogtatásról van szó. Ezért ezúton is tiltakozom az eljárás ellen, és az alkotói szabadság mindennemű korlátozása ellen.

Dés Márton a múlt héten még örült az ingyenreklámnak, most viszont már lezárt ügynek tekinti a Pincegalériában rendezett kiállítását és körülötte kirobbanó botrányt