Háromnapos fesztiválsorozat a Balaton körül

2013.05.30. 13:54 Módosítva: 2013.05.30. 15:43

Augusztus 18-20-a között hagyományteremtő szándékkal indul útjára a Nagyon Balaton ünnepi rendezvénysorozat. A teljes Balaton Régiót érintő, programsorozat keretében három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok, új fesztiválok indulnak, számos műfajban hazai és világsztárok lépnek színpadra és újra koncertet ad az LGT. A nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, a budapestihez hasonló látványos tűzijáték zárja majd. A programokra több százezer vendéget várnak a szervezők.

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció tulajdonosai és vezetői csütörtöki sajtótájékoztatójukon jelentették be a Nagyon Balaton  projekt legfontosabb részleteit, amelyhez fő szponzorként kapcsolódott a Telekom, fő médiapartnerként pedig az MTVA. Augusztus 18-20 között a Balaton Régió számos pontján szerveznek kulturális eseményeket és fesztiválokat. Ezek között újra színpadra áll és hosszú idő után ismét szabadtéren koncertezik Alsóörsön a Locomotiv GT, ahol az egész napos program az LGT-ről szól majd. A zenei programokról itt lehet bővebben olvasni.

Lesz még háromnapos, ingyenes családi- és sportfesztivál Zánkán, folkfesztivál Veszprémben, háromnapos dzsessz-sorozat és Lajkó Félix koncert a Füredi Borhetek keretében, erre az időpontra költözik át a tihanyi ARTPlacc kortárs művészeti program és még két nagyobb eseménnyel is bővül a paletta. Zamárdiban a Petőfi Rádió nevével fémjelzett Strand Fesztivál indul hazai és külföldi együttesekkel, amely keretében többek között a Fall Out Boy, a Pendulum és Yonderboi is színpadra lép majd, Balatonvilágáson pedig B my LAKE néven egy új elektronikus zenei fesztivál debütál a Club Aliga Kempingben, összesen 100 DJ-vel és live acttel, Tour de Strand címmel pedig megrendezik az első balatoni átvízibiciklizést is.

“Amióta nem csupán turistaként, de fesztiválszervezőként is közünk van a Balatonhoz, fontos feladatunknak tekintjük, hogy a Régió legjobb, legszínvonalasabb vállalkozásaira felhívjuk a figyelmet, vagy akár újak indítását ösztönözzük. A Nagyon Balaton program célja is összecseng ezzel a szándékkal. Fontosnak tartjuk, hogy a hazai és külföldi vendégekben évről-évre tudatosítsuk, hogy milyen egyedülálló természeti értéket és turisztikai célpontot képvisel a Balaton. Ahhoz, hogy a régió a XXI. században, fiatalok és idősebbek számára egyaránt és egyértelműen jól csengjen szükség van olyan nagy eseményekre, amelyek egyrészt minden korosztályt megszólítanak, kivétel nélkül magas színvonalat képviselnek, és egyedülálló élményt nyújtanak. A programok között ingyenesek és belépőjeggyel látogathatók egyaránt megtalálhatók. A Nagyon Balaton túlzás nélkül egy valódi és korszerű ünnep, a Balaton Ünnepe, ahol mindenki talál majd kedvére való programot. – mondta Lobenwein Norbert, a Nagyon Balaton egyik ötletgazdája és szervezője.

A programok zöme önálló szervezésű, de néhány esetben a már évek óta működő eseményekhez kapcsolódik fellépők delegálásával és a központilag koordinált reklámkampánnyal a VOLT Produkció.

Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, örömmel fogadta azt az ötletet, hogy augusztus 20-a és az azt megelőző napok a budapesti nagy események mellett a Balaton Régióban is nagy hangsúlyt kapjanak. A VOLT Produkció eseményeihez kapcsolódva a Hungarofest szervezésében augusztus 20-án este 9-kor a Balaton vízéről három pontról indítanak látványos tűzijátékot. Az államtitkár elmondta, hogy az idei augusztus 20-i rendezvények tervezésénél szem előtt tartották, hogy az „Együtt az Ország!” szlogen több megközelítésben is valós jelentéstartalommal bírjon. Hozzátette: “Fontosnak tartjuk, hogy az ünnepnapot mindenki számára testközelivé, megélhetővé tegyük, ezért választottuk a nemzeti ünnep helyszínéül Budapest mellett a balatoni régiót. Az ünnepnap idén keddre esik, a hosszú hétvége várhatóan nagy tömegeket csal majd a Balaton partjára.”

A Nagyon Balaton eseménysorozathoz kiemelt partnerként kapcsolódott az MTVA. Dr. Böröcz István, vezérigazgató elmondta, a közmédia számára a Balaton már harmadik éve kiemelt fontosságú régió. “A Balatoni Nyár című napi magazinműsorunk Révfülöpről jelentkezik június 17-től, és éppen augusztus 20-án lesz látható utoljára a képernyőn. A Nagyon Balaton méltó zárása a nyári műsorfolyamunknak, ugyanakkor a rendkívül színes programkínálatban az MTVA számos csatornájához tökéletesen illeszkedő eseményeket találunk benne szép számban. BIztos, hogy számos programmal találkozhatnak a nézők a képernyőn is, ha a közmédiát választják a nyáron. Idén a Balatoni nyár is több helyszínre tekint ki a két hónap alatt, és nem csupán a Balatonról, de számos más régióból is bejelentkezünk majd.” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A most bejelentett nyolc eseményhez várhatóan néhány héten belül továbbiak sorakoznak fel. Ehhez némileg kapcsolódva Lobenwein Norbert elmondta, hogy a Balaton Sound sikeressége miatt bárkivel tárgyalnak a Balaton-parti települések közül, mindegyik tárt karokkal fogadja a rendezvényeiket, és belátják, hogy ugyan a megszokott nyugalomból kizökkenti őket ez a pár nap, de kiugróan jó bevételeik lehetnek emiatt.