Halász: Az MMA küldetése nemzeti küldetés

2013.05.31. 14:16 Módosítva: 2013.05.31. 14:59

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az alaptörvényben lefektetettek alapján is élen járhat abban, hogy betöltse a magyar művészeti, kulturális közösség önigazgatói szerepét - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár az akadémia pénteki közgyűlését megnyitó beszédében Budapesten.

Halász kijelentette: a struktúra megváltoztatásával a kultúra rendszere átlátható szerkezetben működik és megkapja azt a támogatást, amelyre szüksége van. Véleménye szerint fontos, hogy az állam átértékelje saját szerepét a magyar kulturális életben és átadja azokat az ügyeket, amelyek átadhatók.

Halász János hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye olyan értékeket fektet le, amelyek alapján az MMA nyugodtan és biztosan tudhatja, hogy magára vállalt küldetése közös nemzeti küldetés. Az alaptörvényben foglaltak szerint Magyarország védi az MMA művészeti és tudományos szabadságát - tette hozzá. Az akadémia tevékenysége, munkájának kiteljesedése és a tagság bővülése is azt mutatja, hogy az MMA a munka elvégzése mellett is erősödik - emelte ki az államtitkár.

Az MMA rendes évi közgyűlésének napirendi pontjai között szerepel az elnökség 2012. évi beszámolója, a szervezet éves programtervének bemutatása és idei költségvetésének elfogadása is. Délután a közgyűlés résztvevői megválasztják az MMA új rendes és levelező tagjait, emellett döntenek az akadémia díjairól is.

120 társulat és művész bojkottálta az MMA pályázatát

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Művészeti Akadémia működését, ezért bojkottálja az intézmény által kiírt, 2013. évi pályázaton való részvételt a Független Előadó-művészeti Szövetség kezdeményezésére a FESZ 69 tagja és további 49 csatlakozó, köztük három színházi portál, számtalan művész - pl. Alföldi Róbert is - és magánember. (Az aláírók listája itt tekinthető meg.)

A FESZ és az aláírók az MMA működését elfogadhatatlannak tartják, véleményük szerint nem csak az MMA gazdálkodása átláthatatlan, de a jelenlegi, nagy összegű közpénzeket felhasználó pályázati kiírással kapcsolatos döntési folyamat is az: sem pontszám, sem írásos indoklás nem kíséri a döntést, és nem ismert a kurátorok névsora, noha ez hasonló pályázatoknál alapvetően elvárható és más esetekben teljesülő kritérium. A FESZ emellett aggódik, hogy az MMA szerepének deklarált erősítése tovább növeli az átláthatatlanságot és káoszt eredményez kulturális irányításban.

Elfogadta az elnök és az elnökség 2012. évi beszámolóját a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése pénteken Budapesten. Fekete György elnök beszámolója szerint a köztestületnek a kormányzati szereplőkkel történő szakmai konzultációi igen eredményesek voltak, több egyeztetés zajlott mások mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével, a kultúráért felelős államtitkárral és a miniszterelnökséget vezető államtitkárral.

Az MMA 46 új rendes tagot is választott a közgyűlésen. Az építőművészeti tagozatba Zoboki Gábor, Rudolf Mihály, Ferencz Marcel és Tima Zoltán nyert felvételt. A film- és fotóművészeti tagozat új tagjai: Tóth György, Jeleniczki István, Normantas Paulius. Az iparművészeti és tervezőművészeti tagozatba Hauser Beáta, Ambrus Éva, Kókay Krisztina, Németh János és Szunyoghy András került be.

Az irodalmi tagozat tagja lesz ezentúl Kodolányi Gyula, Tóth Erzsébet, Oláh János, Serfőző Simon és Iancu Laura. A képzőművészeti tagozatba Prutkay Péter, Véssey Gábor, Elekes Károly, Benedek György, Vargha Mihály és Szőcs Miklós TUI nyert felvételt. A legtöbben a színházművészeti tagozatbe kérték felvételüket: Béres Ilona, Császár Angela, Csikós Attila, Király Levente, Kiss Csaba, Kiss B. Attila, Nagy Viktor, Oberfrank Pál, Ráckevei Anna, Rátkai Erzsébet, Sass Sylvia és Tordai Hajnal.

A  zeneművészeti tagozat új tagjai pedig Devich János, Ittzés Mihály, Kassai István, Kocsár Balázs, Kollár Éva és Kovács Zoltán lettek.  • Tippek
  • Babaváró hitel