Orbán Viktor egyedül öltözik

2013.05.31. 10:00
Politikusi pályafutása alatt sok trendet követett már a most 50 éves Orbán Viktor, aki úgy tűnik, végre révbe ért, és felfedte saját stílusát. Nem hallgat senkire, maga öltözködik, kedvence a csíkos ing fekete nadrággal, még akkor is, ha ez nem áll mindig előnyösen neki. Ingét szereti betűrni, és ha teheti, nem vesz nyakkendőt, sőt felső gombjain is lazít egy kicsit, ami viszont kiemeli kissé vastag nyakát. Bár jól mutat öltönyben, ha rajta múlik, mégis inkább felhúzza a kedvenc csíkosát.

„Nem stylistom van, hanem feleségem” – válaszolta nekünk Orbán Viktor, mikor azt firtattuk, vajon ki öltözteti. Schiffer Miklós, stílustanácsadó elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán valóban felesége tanácsára hallgat, bár a férfiak nem nagyon szeretik beismerni, ha öltöztetik őket.

Schiffer Miklós kérdésünkre elmondta, Orbán Viktor az utóbbi több mint húsz évben már sok stílus-korszakon esett át, a lázadó ifjú értelmiségitől az öltönyös politikusig. Első miniszterelnöksége idején öltözködési stílusa elegáns és kitalált volt. „A kilencvenes években volt egy szürke öltönyös Horn Gyulás világ, amivel a Fidesz szembe akart helyezkedni. Így akkori ellenzékiként eleganciával reagáltak erre a korra, méghozzá meglehetősen jól. A Horn-Orbán vitán a fiatal Orbán Viktor egy sárga pamutöltönyben jelent meg, ami nagyon jól állt neki, és valóban nagy kontraszt volt Horn mellett” – mondta el Schiffer, aki hozzátette, azóta Orbán stílusa, természetesen sokat változott.

Öltönyből pulcsi

Míg az első kormányzás alatt volt egy vállaltan elegáns stílusa, méretre szabott, mellényes öltönyökkel, később az ellenzéki időkben Orbánnak valószínűleg sokféle – és gyakran egymásnak ellentmondó - öltözködési tanácsod adhattak. Hol pulóverben, hol öltönyben, hol csíkos ingben jelent meg, ma egy kevésbé kitalált, de következetes stílus jellemzi. Schiffer szerint a miniszterelnök szereti a kék öltönyt fehér inggel, ami jól is áll neki. „A kék öltöny a férfiak számára a legjobb választás, sokkal melegebb, dinamikusabb szín, mint a szigorú fekete öltöny, illetve az üzleti világ egyformaságára utaló szürkék.”

Schiffer szerint nem csak itthon, az egész világon gyenge a felhozatal a politikusi mezőnyben, az olaszokon kívül a politikus sem túl stílusosak, Barack Obama messze kimagaslik a mezőnyből eleganciájával.

A csíkos meg a lila

Orbán Viktor maga is sokat tesz azért, hogy öltözködése téma legyen, szívesen posztol a Facebookra fotót viseleteiről, melyekből aztán azonnal mém lesz, mint például a kigombolt inges, mici sapkás fotó, melyen a miniszterelnök leginkább egy eltévedt maffiafőnöknek tűnik. Bár fekete nadrágjától valószínűleg soha nem válna meg, Orbán Viktor kedvenc színe mégiscsak a lila. Talán nem véletlenül, hiszen a lila mindig is a kiváltságosok színe volt, hívja fel a szín fontosságára a figyelmet Klimó Péter stílustanácsadó, látványtervező, aki a galériánkban szereplő képeket is elemezte. Bár Orbán nem egy nagy nyakkendő rajongó, - szeret kigombolt ingben mutatkozni, és van, hogy meg sem köti nyakkendőjét rendesen, - ha mégis nyakkendőt vesz, ebben is szereti a lilát és a csíkosat.

A miniszterelnöknek lila inge, és bíbor zakója is van, hogy emögött is fociért való rajongása húzódik-e meg, azt nem tudni. A lila mindenestre Obama hatására egyre elterjedtebb szín a politikusi körökben, ahol eddig csak a piros nyakkendő (erő), és kék nyakkendő (nyugalom) szimbolikája volt ismert. Az ókori Rómában lilát egyébként még csak a császár viselhetett, de később is a nemesek kiváltsága volt a lila szín, ami azóta is a hatalom és a spiritualitás színe.

Vidis ing hátizsákkal

A miniszterelnök büszkén vállalja, hogy egyedül öltözködik, kedvenc darabjai is vannak, mint az ikonikus, merészen csíkos, kék-fehér-piros ing. Az inget Orbán még 1985-ben vette, egy Videoton meccsre, és azóta is ez a kedvenc meccslátogató darabja, de tökéletesen megfelelt neki a szárszói találkozóra és a békéscsabai kolbásztöltésre is. Az ing külön erénye, hogy mérete valamilyen rejtélyes módon a miniszterelnökkel együtt növekszik. Ugyanígy kedvence a színes gyapjú sál, mely méretében inkább hasonlít plédhez, hiába próbálja azt trendi módon megkötni. A sál az évek során bolyhosodni és fakulni kezdett, a miniszterelnök azonban még mindig nem vált meg tőle. Ha Orbán Viktor valamit megszeret, azt nem engedi el egy könnyen, ez előtt a sál előtt például 4 évig viselt egy másikat, míg teljesen tönkre nem ment.

Másik ikonikus darabja a német foci vébés hátizsákja, melyről már a sajtónak is sokat áradozott. Saját elmondása szerint a fiának vette, de aztán mégis megtartotta, mert jól elfér benne minden, és mindig hord benne fejfájás csillapítót is. Hogy Orbán Viktor nem riad meg a forradalmi megoldásoktól, azt bizonyítja, hogy hátizsákját sokszor még öltönyhöz is felveszi. A stylistok közül sokan merésznek tartják a focis hátizsákot, abban azonban mindenki egyetért, hogy a darab nem más, mint PR fogás.

Bécsi shopping

A miniszterelnök Hajdú Péter Frizbi című műsorában úgy nyilatkozott, ő maga veszi az ingeit, egyszerre több darabot is, és általában Bécsben. Mégpedig azért ott, mert itthon a rajongók miatt nem tudna nyugodtan vásárolni. A miniszterelnök jelenleg valószínűleg azt akarja sugallni, az öltözködésre neki nincs ideje, és nem is annyira fontos számára, mint ahogy általában a magyaroknak sem. Ha pedig meccsre megy, igenis azt vesz fel, amit csak akar.