Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Michael Douglas az orális szexre fogja torokrákját

2013.06.02. 18:05

Michael Douglas színész azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy orális szex útján került a szervezetébe a HVP (humán papillomavírus), és ez okozta torokrákját. A meglepően őszinte interjúban a hollywoodi sztár elmeséli életét azóta, amióta három éve diagnosztizálták nála a majdnem végzetes rákot.

Amikor azt kérdezték tőle, hogy megbánta-e, hogy ivott és dohányzott, azt felelte, hogy nem, mert nem ez okozta a betegségét. Douglas, aki Cathrine Zeta Jones férje, amiatt aggódott, hogy a betegséget a stressz váltotta ki, ami fia bebörtönzése miatt alakult ki nála.

A most 68 éves Michael Douglasnél 2010 augusztusában diagnosztizálták a rákot, miután hónapokon keresztül voltak panaszai. Sok orvosnál járt ez idő alatt, de nem vették észre nála a tumort. Végül egy barátja orvosa vette észre a diónyi daganatot a torkában, amikor éppen Montrealban járt.

Ezután negyedik stádiumú rákot diagnosztizáltak nála (az ötödik stádium már a halál), kemoterápiára járt és sugárkezelést kapott. Húsz kilót fogyott, mert csak inni tudott, így táplálkozott. Saját állítása szerint nagyon gyenge volt már ekkor. A kezelés segített, Michael Douglas már két éve gyógyultnak tekinthető, ez a fajta rák ráadásul az esetek 95 százalékában nem alakul ki újra.

Nagyon sokáig azt lehetett hinni, hogy Douglas rákja amiatt alakult ki, mert erős dohányos volt és inni is szeretett. 1992-ben kórházba került, akkor azt suttogták, hogy olyan függőség miatt, minek köze van a szexhez, de ő ezt mindvégig tagadta. Azt állította, hogy elvonókúrán volt.

A humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 150 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Egyesek szemölcsöt, mások szubakut lefolyású fertőzést okoznak, mely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. A vírus bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okozhat.