Slam verseny és irodalom éjszakája a Margó Fesztiválon

2013.06.04. 14:08
Június 6-9. között rendezik meg immár harmadik alkalommal a Margó Fesztivált, több tucatnyi programmal, a város megannyi részén. Lesz Irodalom Éjszakája, visegrádi országok csapat-slam versenye és Eszterházy családtörténetet boncolgat az író apa és képzőművész fia.

Az irodalom is lehet szexi, azaz izgalmas és vonzó – ezt igyekszik, egyre nagyobb hatásfokkal bizonyítani a 2011-ben éledt irodalmi fesztivál, a Margó. Ahogy Erdős Virág írta a Margóhoz írt versében „szexi mint egy jó könyv teste, egy írókkal töltött este.”  A Margó, „az egyszerű ötletek szellemes fesztiválja” idén is behálózza a fővárost programok tucatjaival. Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Térey János, a friss Aegon-díjas Barnás Ferenc és a híres, álnéven pubikáló krimiszerző, Kondor Vilmos is kiemelt zenés, színházas esteken szerepel majd, önálló programokkal. Cserna-Szabó András és Elek Ferenc főzni fognak, Nyáry Krisztián új szerelmi történetekkel és vetítéssel készül.

A visegrádi országok a Summer Slam Day keretében mérik össze maguka. A Margó Fesztivál csúcsprogramjaként pedig az Irodalom éjszakája ígérkezik. Tizenöt különleges helyszínen olvas fel tizenöt író, költő, slammer zenészekkel és színészekkel társulásban.

Eszterházy éter író és képzőművész fia Marcell,a családtörténetet boncolgatják, és a fesztiválon mutatja be első regényét D. Tóth Kriszta, aki édesanyja történetéből írt könyvet Jöttem, hadd lássalak címmel.

A Margó Fesztiválon a zene és az irodalom kapcsolata minden eddiginél fontosabb lesz. A honi popkulurális események legizgalmasabbika, a kortárs költők és pop-rock zenészek összjátéka, a Rájátszás új párokkal és Takács Eszter bevonásával készül az ingyenes koncertre. Keresztury Tibor Víg Mihállyal lép fel. Závada Péter, Simon Márton és Sirokai Mátyás verses estjének ritmusát és hangulatát a Belle Belle atmoszférikus, utazós, filmszerű szintetározenéje és vetítése határozza meg. A teljes program itt olvasható:

Végezetül álljon itt Erdős Virág Margó Feszt című verse:

nem csak szó szó szó de kéj is

ilyen pont a pesti

éj is

szexi mint egy jó könyv teste

egy írókkal töltött

este

mozdulj rá és merülj bele

okosságokkal van

tele

bölcsebb mint a pesti argó:

tiszta lappal vár a

Margó

több ez mint a tejbe sírás

lesz sok szép meg helyes

írás

némi Grecsó meg a Dések

apró kis meg-

lepetések

nem számít hogy kell-e

kell-e

fellép majd a Belle

Belle

nyomják szólóban és team-ben

Barnás-est is lesz a

PIM-ben

egyik keres Másik

halál

(aki akar oda-

talál!)

lesznek forró Nyáry

sztorik

könnyű borok is meg

Borik

lesz itt minden (kaja, pia)

Esterházy meg a

fia

lehetsz Ernő lehetsz Erna

úgyis megfőz majd a

Cserna

lehetsz cool a Preziben

toll a Szvoren

keziben

összefuthatsz más fanokkal

egy-két rajjal pár

farokkal

durvább mint a velő májjal

együtt hülyülni a

Háy-jal

ne légy suttyó ne légy kába

vár a Lánchíd pesti

lába

nézz szembe a rideg ténnyel:

lehet verset írni

fénnyel

szintivel meg szakszival is

bárhogy jöhetsz

(taxival is)

ott folytatom, ahol kezdtem:

talizzunk a

Margó Feszten!

érdekel? ne

szarozz vele: gyere el és

lapozz bele!