Agg delnők és toprongyrémek

2013.06.06. 19:47

"Hirtelen ötlettel eldöntöttem, hogy színésznő leszek. Fogalmam sem volt, hogy kell elindulni. Bementem a Nemzeti Színház irodájába és közöltem a szándékomat. A titkár elmosolyodott és azt mondta, ide majd később kislány, előbb jelentkezzen a Színművészeti Akadémiára. Felvettek, a beíratkozáshoz viszont pénz kellett. Már csak a csodában hittem, és jött a csoda. Az osztály-sorsjátékon két pengővel annyi pénzt nyertem, hogy be tudtam íratkozni. Soha az életemben többé nem nyertem semmit, de úgy éreztem, hogy ezzel a két pengővel megnyertem az egész életet" - így emlékezett Gobbi Hilda színészi pályája kezdeteire.

Edmond Rostand: A sasfiók. Nemzeti Színház, 1942. Az öltözőben Apáthi Imre és Gobbi Hilda.
Edmond Rostand: A sasfiók. Nemzeti Színház, 1942. Az öltözőben Apáthi Imre és Gobbi Hilda.

A pontosan száz éve, 1913. június 6-án született színésznő már húsz évesen a Nemzeti Színház tagja volt, pár évvel később kezdett filmszerepeket is kapni. Emellett fellépett szakszervezeti eseteken és részt vett az úgynevezett munkásszínjátszásban is. A háború alatt részt vett az ellenállásban, katonai mentesítő űrlapokat szerzett többek között Major Tamásnak, a Nemzeti későbbi vezetőjének. 25 év Nemzeti Színház után 1960 és 1970 között a József Attila Színház, aztán 1971-től 1982-ig megint a Nemzeti, 1988-as haláláig pedig a Katona József Színház tagja volt. A Színházi Adattár szerint 124 bemutatója volt, legemlékezetesebb szerepei Gertrudis a Bánk bánban, Hamlet, Karnyóné, Rizi a Pisti a vérzivatarban-ból, Az anya A szent családban és utolsó legendás alakítása, a Vénasszony Spiró György Csirkefejében.

Gobbi Hilda filmjei (részlet)

"Játszott ezüstös hajú dámákat, penészes szempillájú házsártosokat, loncsos toprongyrémeket, boszorkákat, idős hölgyeket, ütődött vagy ravasz mosónőket, bölcs és jó munkásasszonyokat, lumpensatrafákat, mesevasorrú bábákat és vérszívó kapitalistánékat; játszott arisztokrata nagymamákat és proletár nagyanyókat, ezüstkanáltolvaj reszketeg szeniliseket és örökfürge agyonnyűhetetleneket, agg delnőket és roskatag töpörödötteket, félelmetes spinéket és nevetséges szipirtyókat, méltóságos rémdémonokat és alkoholtól kiégett csőlakókat. Volt vén és még vénebb...” - Molnár Gál Péter színikritikus így jellemezte Gobbit, aki ezt olyan találónak érezte, hogy Közben című önéletrajzi kötetében is felidézte.

Színházi Világnap - Elindult a Gobbi Hilda-emlékév

Gobbi többször elmondta, hogy csúnya, mindig is annak tartotta magát. Ez pedig döntően befolyásolta, hogy milyen szerepeket kapott. Már egész fiatalon öregasszonyokat osztottak rá. Később már luxusnak, fényűzésnek nevezte csúnyaságát, mert így nem okozott gondot számára a színésznők pályáját általában megtörő öregedés.

Elkötelezett kommunista volt, már 1949-ben Kossuth-díjat kapott. Azt is maradt haláláig, bár 1956 után kilépett a pártból. "Én sohasem voltam csak színész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva-akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá” - mondta erről.

Spiró György: Csirkefej

Politikai kapcsolatait arra is használta, hogy másokon segítsen. Felkarolta a pályakezdő és az idős színészek ügyét, az elhunyt színészek emlékének ápolását, de az epizódisták elismerése és az új Nemzeti Színház létrehozása is fontos volt neki. Megalapította a Horváth Árpád Kollégiumot a fiatal színészeknek, neki köszönhető a Jászai Mari Színészház, az Ódry Árpád Színészotthon megalakulása és a Bajor Gizi Színészmúzeum is. A 2001-ben megnyitott új Nemzeti Színház története tulajdonképpen az általa kezdeményezett gyűjtéssel kezdődött (a híres téglajegyek). Végrendeletében pedig díjat alapított az évad legjobb epizodistáinak, amit azóta is mindig átadnak.

Bár már 24 évesen forgatott, filmen leginkább epizódszerepeket kapott. Hannibál tanár úr, Édes Anna, Pacsirta, A Tizedes meg a többiek, Egri csillagok: hiába játszott 74 filmben, igazi főszerepe sosem volt. 1959-tól viszont Szabó nénit alakította a Szabó család című rádiójáték sorozatban, ami hihetetlen népszerűséget hozott neki. Gobbi kilenc adásra számított, több ezer lett. Volt, hogy a kórházban mondta fel a szerepét.

A színésznő születésének 100. évfordulójára az Indafilmen ingyen nézhető Mágnás Miskával emlékezünk, amiben Gobbi egy kleptomániás nagymamát alakít.