Semjén szerint művészeti kérdés Kerényi buzizása

2013.06.07. 16:20

Kerényi Imre elhíresült buzizásával kapcsolatban tett fel írásbeli választ igénylő kérdést Lendvai Ildikó szocialista képviselő Orbán Viktornak. A május 23-án benyújtott kérdés így szól: „Alkalmasnak tartja-e Kerényi Imrét 2013 . április 23-án elhangzott mondatai után arra, hogy az Ön megbízottjaként feladatkörének megfelelően a tudatos nemzeti közjogi gondolkodást megalapozza és gondoskodjon a magyar kulturális értékek megőrzéséről és fejlesztéséről?”

Nem Lendvai volt az egyetlen, akit felháborítottak Kerényi szavai, mely szerint a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház éppen olyan sikeres lesz, mint Alföldi Róberté, "csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről meg a barátságról, tetszik érteni, meg a hűségről”. Többen követelték, hogy Kerényitől vonják meg miniszterelnöki megbízotti pozícióját.

"Alkalmas-e Ön szerint a közjogi gondolkodás megalapozására olyan ember, aki szerint a feltételezett szexuális irányultság szempont lehet a művészi, munkahelyi teljesítmény megítélésében?" - írta Lendvai Ildikó a miniszterelnöknek.

A kérdésre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma válaszolt. Eszerint a kormány nem akar a művészeti élet belső vitáiba belefolyni. "Az Ön által az országgyűlési politikai térbe beemelt kérdés gyökerei alapvetően egy, a művészeti szereplők közötti, az értékválasztások eltérőségén és a személyes valóságképek különbözőségén alapuló vitához visznek bennünket. Kerényi Imre az Ön által idézett szavakkal kapcsolatban maga is azt nyilatkozta, hogy „magánemberként vettem részt a rendezvényen, ahol színházi emberek között voltam. Abba a közegbe ez a stílus belefér, nem bántásnak szántam, amit mondtam .”

A Kormány - szemben önnel - nem kíván a művészeti élet belső vitáiba belefolyni, azokat az államigazgatás és a politika mezőjébe vinni. Csodálkozom azon, hogy - szemben korábbi hallgatásával - most fel kívánja emelni szavát egy a közéletben szerepet vállaló személy megnyilvánulásai miatt".

Ezután Semjén az őszödi beszédet rángatja elő. A levélből az derül ki, hogy Semjén szerint a buzizás volt Kerényi Imre őszödi beszéde. "Ön nem tiltakozott frakcióvezetőként, amikor Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédet. Sőt azt nyilatkozta később, hogy „az őszödi beszédben nem az volt a hiba, ami elhangzott, hanem az, hogy nem nyilvánosan hangzott el” . Ön azon sajnálkozott, hogy az olykor nyomdafestéket sem tűrő sorokat nem hallotta mindenki. Ön 2009-ben az MSZP elnökeként az offshore cégekkel kapcsolatban úgy fogalmazott „én egyenlő mércével szeretnék mérni, és ezt az egyenlő mércét várom minden oldalról”. Ebben egyetértek Önnel" - zárul a válasz.