Carter doki nem egy hiú fazon

2013.06.10. 09:19
Noah Wyle, Larry Hagman, Patrick Stewart, Willian Shatner. Csak pár olyan színész, akiket egy bizonyos szereppel azonosítanak a tévénézők, Hagman volt Jockey Ewing, Stewart az egyik Star Trek-sorozatban alakította Picard kapitányt, Shatner egy másikban James T. Kirköt, a világegyetem legnagyobb csábítóját hozta észrevehető sörhassal, és hiába vállaltak más szerepet, mindig ezekről kérdezik őket, mert így kerültek be a köztudatba. Noah Wyle a Vészhelyzet 255 epizódjában alakította Carter dokit, és nincs olyan tévénéző akinek nem ez a karakter ugrana be a neve említésére. A színész Steven Spielberg Éghasadás című scifi-sorozatának főszereplője már harmadik éve, főképp erről beszélgettünk vele.

A sorozatot nem ismerőknek összefoglalná röviden, miről szól?

Az Éghasadás (Falling Skies) egy bolygónkra támadó földönkívüli invázió utóéletét meséli el egy maroknyi túlélő szemszögéből. Ha úgy vesszük, egy posztapokaliptikus családi dráma, de egyben kalandfilm és vérbő scifi is, szóval több műfaj elegye. A karakterem, Tom Mason, a harcok előtt történelmet tanított egy egyetemen és békésen nevelgette gyerekeit a feleségével, de amikor rá szakadt az ég, kénytelen volt fegyvert fogni, és harcolni - leginkább azért, hogy a fiait megvédje az idegenektől. Mindez napjainkban játszódik, az első rész fél évvel az invázió után veszi fel a fonalat.

Tom viszont nemcsak szimpla családapa a sorozatban.

Nem, persze hogy nem, az túl egyszerű lenne, később nagyobb felelősség hárul rá, ő vezeti a 2nd Mass. azaz a 2. Massachusetts-i ezred egyik egységét, egy félkatonai, inkább partizánokból álló egységet, akik az idegenek ellen harcolnak. Ebből is kiderül, hogy nem egy hardcore scifi-drámáról van szó, amiben űrhajók tüzelnek egymásra, hanem egy sokkal lokalizáltabb, emberi léptékű szériáról. A keretét persze a scifi adja, és azért bőven vannak benne olyan elemek, aminek a műfaj rajongói örülnek majd, de ha nekem kellene besorolnom, akkor inkább háborús western-drámasorozatnak nevezném, amin a producerek biztos jót röhögnének.

Úgy tudom, hogy nagyon érdekli az amerikai történelem. A karakter ezért lett történelemtanár?

Nos, ezt így nem mondanám, a producerekkel és írókkal közösen döntöttük el, mi legyen, de arra jól emlékszem, hogy én is ezt javasoltam. Az egyértelmű volt, hogy Mason egyetemi háttérrel bírjon, legyen előtte példa olyanokról, akik elértek valami nagyszerűt, ez nagyon kellet a karakterfejlődéshez. A történelem mellett szólt az is, hogy ugye egy világégés után vagyunk és a túlélőknek tulajdonképpen fel kell építeniük a társadalmat, az új körülményekhez igazodva új szabályok is kellenek, ki más tudná ezeket felelősségteljesen lefektetni? Ki írja meg az új alkotmányt?

Hány évadot lát ebben a sztoriban? Eddig ugye három készült el.

A negyedik évadot vélhetően berendeli a TNT, én pedig hat évadon át szívesen játszanám Tom Masont. A sorozat mitológiája nagyjából ennyit bír el, anélkül, hogy a színvonal romlana. Tízrészes, rövid évadokat forgatunk, ha lesz belőle hat, az 60 rész, nem egészen három network tévés évad. Ennek mellesleg örülök, mert nem kell ellőnünk minden puskaporunk az első etap végére, tudunk tartalékolni. Ez egyfajta mentális kötéltánc is, ügyelnünk kell arra, hogy ahhoz elég új infó kerüljön ki, hogy a néző érdeklődését fenntarthassuk, de semmiképpen ne annyi, hogy a negyedik-ötödik körre elfogyjon a levegő. Figyelnünk kell a scifi-környezetre és arra is, hogy a karakterek végig érdekesen maradjanak. Ez elég nehéz meló.

A Vészhelyzet 255 részében szerepelt, az NBC-n, országos tévén. Most egy kábelsorozatban játszik. Tudna sorrendet felállítani köztük?

Nem lehet őket összevetni. Az egyik életem meghatározó melója volt, az, aminek a karrieremet köszönhetem, és ezért örökké hálás leszek. Az Éghasadás más tészta, fizikálisan sokkal megterhelőbb, keményebb munka, amit nagyon élvezek, mert néha a korlátaimat feszegeti, és ezt előtte nem sokszor tapasztaltam meg.

Ráadásul ezt a sorozatot jobban a magaménak érzem, mert a második évad óta producer vagyok mellette, ami felelősség és még legalább kétszer annyi elfoglaltságot jelent, mint ha csak simán időre itt lennék a díszletben, lejátszanám, amit kell és mennék haza. Sok íróval dolgozunk és a főgyártásvezető személye is cserélődött párszor, ezek a változások pedig komolyan befolyásolhatják a minőséget. Ezzel szemben a Vészhelyzet főnöke végig John Wells volt, ő felelt mindenért, nekünk ezzel nem kellett foglalkoznunk.

Producerként mennyire szólhat bele a történet alakulásába?

Beleszólhatok, ez a jó szó. Véleményt nyilváníthatok, de nincs vétójogom, vagy ilyesmi. Vagy megfogadják, amit tanácsolok, vagy nem. Volt például pár javaslatom a produkció személyi állományát illetően, azokat általában megfogadták.

Az egyik producertársa maga Steven Spielberg, papíron mindenképpen. (Gyakran előfordul, hogy egy nagy nevet csak marketing okokból társítanak egy projekthez.) Milyen mélységig foglalkozik a sorozattal?

Több mint 20 éve dolgozom vele, hiszen a Vészhelyzet mellett is producerkedett, szóval elég jól ismerem őt is és a munkamódszereit is. Ott nem nagyon szólt bele semmibe, ellentétben az Éghasadással, ahol a forgatókönyvektől a díszletekig szinte mindenen rajta tartja a szemét. Ő választja ki a rendezőket, bent van a szereplőválogatáson, beül a vágószobába, szóval nem kamuállás, tényleg ott van velünk és dolgozik. És ezért nagyon hálásak is vagyunk, mert rengeteget segít.

Az epizódokat elnézve az jutott eszembe, mennyire kemény meló lehet ezt a sok rohangálást meg sárban csúszást leforgatni. Valóban annyira megterhelő, mint amilyennek látszik?

Az első évadot Torontóban forgattuk, ráadásul télen, és amikor már harmadik órája rohangáltam a kezemben egy dögnehéz fegyverrel, az kicsit fárasztó volt. Sokszor dolgoztunk éjjel, fagypont körüli hőmérsékletben, szakadó esőben, el tudja képzelni. Ami extra nehézség, hogy főleg külső helyszíneken forgatunk, nincsenek jól bevilágított, meleg díszletek, csak kiégett, romos gyárépületek és felüljárók. A harmadik évadra végre építettünk párat, aminek mindenki nagyon örült. Ne vegye panaszkodásnak, mert nem erről van szó, a sorozat pont ettől (is) jó, csak kicsit kényelmetlen.

A fizikális megterhelés mit tesz hozzá a karakteréhez?

Van egy jelenet, amiben a hátamon fekszem egy pocsolyában a szakadó esőben, lázasan, reszketve, és egy olyan fickót alakítok, aki a hátán fekszik a szakadó esőben hajnal négykor és éppen készül halálra fagyni. Na, akkor amit látnak a képernyőn, az nem színészkedés. Aznap este az egyetlen különbség a karakterem és jómagam között az volt, hogy én a 18 órás nap végén hazamehettem a jó meleg ágyba.

Meg szokta nézni a filmeket, sorozatokat, amikben játszik?

Igen, mindet. Az Éghasadásból nem minden epizódnak láttam a végleges változatát, de képben vagyok. Fura, de például az első évad zárórészét nem is láttam még, amikor már javában a másodikat forgattuk, azt hiszem úgy a hatodik rész munkálatai közben kaptam el a tévében.

Mennyire kritikus önmagával szemben?

Ma már sokkal elnézőbb vagyok, mint régebben voltam. Ettől függetlenül az utolsó 25 évben egyetlen nap sem telt el úgy, hogy az aznapi forgatásra visszagondolva ne jutott volna eszembe, hogy “basszameg, Noah, ezt sokkal jobban is meg tudtad volna csinálni.” Ez fiatalabb koromban sok álmatlan éjszakát okozott, most már annyira nem, mert kontextusba helyezem a dolgot: hajnal négykor a szakadó esőben, a hátamon egy M60-as gépfegyverrel ez volt a maximum, és kész.

Nem vagyok tökéletes, és ezzel tisztában vagyok. Viszont elég régóta dolgozom ebben a szakmában ahhoz, hogy tudjam, mit és mennyit érek, mit és hogyan tudok megcsinálni. Nagyon gyorsan fel tudom venni a ritmust, hamar átlátom, mi az, amitől működik egy jelenet, és mit tudok én ahhoz hozzátenni - különösen akkor, ha az írásában részt is vettem, ugye. Ennek semmi köze a hiúsághoz, nem azért mondom ezt, mert meg vagyok arról győződve, hogy az a jelenet, amit én írtam, az csak akkor tök jó, ha én játszok benne, frászt.

Ha teszem azt ránk rontanának az idegen lények, a felkelés élére állna?

Fogalmam sincs. Tom Mason nagyon találékony fickó, az biztos, de hogy én mennyire állnám meg a helyem, nem tudom. Van két gyerekem, szóval tuti nem hősködnék feleslegesen, de őket mindenáron megvédeném, ebből a szempontból nem kell nagyon magamba szállnom, hogy azonosulhassak a karakterrel.

Az Éghasadást itthon a Viasat6 vetíti csütörtök esténként tíz órai kezdettel.