Új színészek a Vígszínházban

MTI/Index
2013.06.10. 15:39

Évadzáró társulati ülést tartott hétfőn a Vígszínház, amelyen Eszenyi Enikő igazgató értékelte a most záruló szezont. Mint mondta, ismét nehéz időszakon vannak túl, de a Vígszínház 2012/2013-ben is sikeres volt.

A színház három játszóhelyén megtartott 568 előadást összesen 335 ezren látták, 11 bemutatót tartottak, új előadásaik közül a Jóembert keresünk című darabot mintegy 30 ezren látták eddig. A jövő évadban Büchner, Sütő András, Shakespeare, Jelinek, Arany János és Szép Ernő műveit viszik színre és Alföldi Róbert, Szász János, Marton László, Zsótér Sándor, valamint Forgács Péter dolgozik majd a társulattal. Az évad második bemutatójának tervezett Iván, a rettentő Mohácsi János rendezésében mégsem valósul meg, mert a művész néhány hete lemondta vígszínházi munkáját. "Ebben az évadban két nagy veszteség érte a társulatot" - emlékezett Eszenyi Enikő. Felidézte: ősszel Vallai Péter színművészt búcsúztatták, a közelmúltban pedig elhunyt Bárdy György, aki csaknem 50 évig volt a társulat tagja.

Eszenyi Enikő emlékeztetett arra, hogy vezetői megbízatása 2014. január 31-én lejár. Hozzátette, hogy jelenlegi munkatársaival együtt újra pályázik. A megkezdett utat szeretné folytatni, nem szeretné, ha megváltozna a színház profilja. "A Vígszínház az utolsó megmaradt budapesti nagyszínház, amely prózai előadásokkal sok százezer ember számára tud kulturális értéket közvetíteni és közösségi élményt nyújtani" - mondta.

A Pesti Színházban megtartott eseményen több elismerést is átadtak. A Vígszínház egykori igazgatója, Roboz Imre emlékére alapított díjat, amellyel azokat a művészeket jutalmazzák, akik társadalmi szerepvállalásaikkal is erősítik a Vígszínház jó hírét, idén Csőre Gábor kapta. Az Ajtay Andor-emlékdíjat - amelyet a társulat titkos szavazatai alapján minden évben az a két színész kap, aki az évadban a legjobb alakítást nyújtotta - Eszenyi Enikő és Mészáros Máté vehette át. A Vígszínház egykori direktora emlékére alapított Harsányi Zsolt-emlékdíjat Igó Évának ítélték oda. A Varsányi Irén-emlékgyűrűt, amelyet kétévente, a társulat titkos szavazatai alapján adnak át, az idén Majsai-Nyilas Tünde kapta. A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított A kis csillag is csillag-díjat pedig Péter Kata nyerte el.

Az igazgató elmondta: a Vígszínházat Gyuriska János, Reviczky Gábor és Szegedi Erika hagyja el, Lajos András, Hevér Gábor és Stohl András pedig érkezik. Utóbbi két színész eddig az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban dolgozott, de Vidnyászky Attila színházában már nem kívántak maradni. Reviczky Gábor viszont éppen a Nemzetibe szerződik a Vígből.

2013 októberében mutatják a Danton halálát, melyet Alföldi rendez, a főszerepet pedig Stohl András játssza. Ebben a darabban a vígszínházas színészek mellett láthatjuk a Nemzetiből szintén távozó László Zsoltot is.