A Millenáris beszántaná a közösségi kertet

2013.06.12. 15:13
Az állam tulajdonában lévő Millenáris Nonprofit Kft. október 31-vel felmondta a Kortárs Építészeti Központtal kötött közösségi kertekről szóló a szerződést arra hivatkozva, hogy felújítják a parkot.

A Kortárs Építészeti Központ a külföldön már jól bevált community garden mintájára 2012 tavaszán a Millenárisban nyitotta meg a város első közösségi kertjét, a Lecsós Kertet, ahol azóta 88 darab, ötnégyzetméteres parcellán nagyjából két-háromszáz ember gazdálkodik vegyszermentesen.

Három kilométeres körzetben nőtt a biodiverzitás

A KÉK a földterületet hasznosításra kapta meg a tulajdonos Millenáris Nonprofit Kft-től, amelyik a térítésmentesen biztosított vízhasználattal nem kevés pénzt is belefektetett az ország első közösségi kertjébe. Az Index úgy tudja, hogy most mégis megszüntetné.

Kertész Monika, a KÉK közösségi kertekért felelős munkatársa kérdésünkre úgy nyilatkozott, hogy "a Millenáris október 31-vel felmondta a szerződésünket arra hivatkozva, hogy felújítják a parkot. Ez nagyon meglepett minket, mert a maga innovatívitásával a Lecsós a főváros mintakertje, mindenki ide járt „tanulmányútra”, és úgy tudtuk, hogy ők is büszkék rá. Egyelőre nem nagyon tudjuk, hogy pontosan milyen felújításra gondolnak, de azért nagyon bízunk benne, hogy mégis megmaradhat a közösségi kert".

Kertész hozzátette, hogy "a fővárosban megszokott táj- és kertépítési monokultúrával szemben itt mérhetően megnőtt a növény- és állatfaj változatosság, ami közel 3 kilométeres körzetben kihat a környező zöldfelületekre, egyúttal egy biológiailag is sokkal egészségesebb mikroközegű terület kialakulásához vezetett. A kert oktatási, innovatív és példaértékű szerepét nap, mint nap tapasztaljuk az arra elhaladó, minden korosztályt érintő érdeklődők visszacsatolásai kapcsán. Idén ezt erősítjük is, de nemcsak a szemléletformálásra gondolok, hanem pedagógus és iskolás csoportokat is fogadunk, és hamarosan növényismereti tájékoztató táblákat is kihelyezünk".

A KÉK munkatársa szerint korábban ők is tettek megoldási javaslatokat önfenntartó funkciókra a közösségi kert által nem érintett, de a park használatából és hasznosításából kieső területekre.  "Azt gondolom, hogy a felvetett ötletek is, vagy akár a közösségi kert és a hozzá kapcsolható közösségi funkciók is jó alternatívái lehetnének, és más városokban már működő példái a városrehabilitációnak. Mindenesetre együttműködő szándékunkat kifejeztük szakmailag is, de mindezidáig nem kaptunk semmilyen tájékoztatást" - mondja Kertész Monika.

Korai a nyilvánosságot tájékoztatni

Az Index megkereste az állam tulajdonában lévő Millenáris Nonprofit Kft-t, hogy megtudja, miért akarják felszámolni a közösségi kertet. A cég stratégiai vezetője, Benyák Zoltán kérdésünkre közölte, hogy "a Millenáris nem felszámolja a közösségi kerteket, hanem felbontotta a KÉK-kel kötött, területhasznosításra vonatkozó szerződését. Oka egyszerűen annyi, hogy a park ezen része olyannyira amortizálódott az elmúlt években, hogy elengedhetetlen annak felújítása, megújítása. Azt pedig lehetetlen kivitelezni úgy, hogy a közepén, a terület felén valami működik. A felmondáshoz így nem „személyes” okok vezettek, hanem egy globálisabb probléma megoldása kényszerített bennünket erre a lépésre".

Benyák szerint tavaly év elején többek között azért is vállalkoztak a közösségi kertek elindítására, hogy a park ezen, meglehetősen kieső részébe életet vigyenek, és megnézzék, meg lehet-e menteni jelen körülmények között, ki lehet-e tolni a felújítás-átalakítás költségeit. "Amint tapasztaltuk, ez önmagában sajnos nem elégséges a parkrész minőségi életben tartására. A szerződés felmondása kapcsán jeleztük a KÉK-nek, hogy az átalakítás során számítunk együttműködésükre, és abban gondolkodunk, hogy az újjászülető parkrészben továbbra is kapnának helyet közösség kertek".

A Millenáris stratégiai vezetője viszont nem kívánt válaszolni azon kérdéseinkre, hogy mikor kezdődik a felújítás és meddig tart; hogyan akarják átalakítani ezt a parkrészt és mekkora összegből; állami vagy magánberuházásban készülne-e, illetve, hogy az új parkban hány négyzetméteren működne közösségi kert, annak szintén a KÉK lenne-e a gazdája, és hogy a jelenlegi "parcellatulajdonosok" újra kaphatnának-e benne földet. Benyák szerint "ezek olyan folyamatban lévő ügyek, melyekről korai lenne még a nyilvánosságot tájékoztatni".