Kicsomagolták Monet Tavirózsáit

MTI/Index
2013.06.19. 15:33
Kicsomagolták szerdán Claude Monet Tavirózsák című festményét a Magyar Nemzeti Galériában. A francia mester olajképe a jeruzsálemi Izrael Múzeumból érkezett Budapestre az MNG-ben június 28-tól látható Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai című, mintegy 120 művet felvonultató időszaki kiállítás egyik főműveként.

Soha a magyar impresszionizmus nem mutatkozott még be ilyen erős nemzetközi környezetben: Szinyei Merse, Ferenczy, Vaszary, Fényes Adolf, Mednyánszky és Rippl-Rónai munkái olyan kortársaik alkotásaival együtt jelennek meg a Nemzeti Galéria tárlatán, mint Pissarro, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin és Van Gogh - mondta el az MNG főigazgatója. Baán László emlékeztetett: az impresszionista és posztimpresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből alcímet viselő tárlat az MNG első jelentős nagykiállítása a Szépművészetivel történt újraegyesítés óta.

A nagyszabású tárlat megrendezését az Izrael Múzeum és a Szépművészeti, illetve azok vezetői között kialakult baráti kapcsolat tette lehetővé, melynek köszönhetően - az Izrael Múzeum felújítását kihasználva - a jeruzsálemi kiállítóhely teljes impresszionista gyűjteményét megkaphatta az MNG. Izraelből mintegy 40 francia festmény érkezett, melyet a Szépművészeti Múzeum saját nemzetközi anyagából további tíz képpel egészít ki. Az impresszionizmus és posztimpresszionizmus világhírű mestereinek vásznai mellett magyar kortársaik csaknem 70 munkája kap helyet.

Plesznivy Edit kurátor elmondta: Monet munkásságának egyik fő témája a víz, amelyen keresztül a természet állandóan változó fényviszonyait próbálta megörökíteni. Tavirózsák című sorozatai giverney-i kertjében készültek élete utolsó harminc évében, az MNG-ben látható kép 1907-ben. A magyar festmények is tartogatnak meglepetéseket a látogatóknak: Szinyei Merse Majális című főművét például a kiállítás előtt restaurálták, így az olajkép ismét eredeti, élénk színeiben pompázik.

Baán László emlékeztetett, hogy hétfőtől az újraegyesített intézmény nagy hete kezdődik: június 24-én A modernitás ideje - Modern magyar festészet 1905-1925 címmel nyílik kiállítás Rómában a Magyar Nemzeti Galéria anyagából. A magyar képzőművészet még soha nem mutatkozhatott be olyan jelentős nyugati kiállítóhelyen, mint a Galleria Nazionale d'Arte Moderna e Contemporanea - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy június 25-én a Szépművészeti Múzeumban nyílik meg az Egon Schiele és kora című tárlat, amely a bécsi korai expresszionizmus mesterétől több mint 50 munkát vonultat fel, majd június 28-tól az MNG impresszionista tárlatát is megtekintheti a budapesti közönség. A Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai című kiállítás október 13-ig lesz látogatható.

Múlt héten az Index is járt egy képkibontáson, akkor a Szépművészetiben csomagolták ki Egon Schiele egyik festményét. Az eseményről is Schieléről itt olvashat.  • Hírek
  • Megtakarítás