Meghalt James Gandolfini

2013.06.20. 02:06 Módosítva: 2013.06.20. 03:50

Meghalt James Gandolfini, aki a nagy sikerű Maffiózók (The Sopranos) című sorozatban a New Jersey-i olasz maffia vezetőjét, Tony Sopranót játszotta. Gandolfini Olaszországban, Rómában vakációzott, amikor szívrohamot kapott. 51 éves volt. Jövő héten a szicíliai Taormina Filmfesztiválon jelent volna meg, ahol a program szerint Gabriele Muccino olasz rendezővel lett volna egy színpadbeszélgetése. Halálhírét a menedzsere, és az HBO is megerősítette.

Az olasz származású, de már Amerikában született színész a kilencvenes évek eleje óta játszott Broadway-darabokban, hollywoodi filmekben. A Maffiózokkal robbant be a köztudatba 1999-ben, előtte főként mellékszerepeket játszott, például a Tiszta románcban, vagy a Szóljatok a köpcösnek című vígjátékban. Tony Soprano alakításáért összesen 3 Emmy-díjat kapott, a tévés Oscarnak számító díjra összesen hatszor jelölték, ennél több jelölést ugyanazért a szerepért csak Peter Falk kapott, mint Columbo hadnagy. A szerepet egyébként nagyrészt olasz származásának köszönhette, az HBO ugyanis a igyekezett olyan, a sorozat indulásakor javarészt ismeretlen színészekből összeállítani a sorozat Soprano családját, akik a való életben is olasz gyökerekkel rendelkeznek, nem kell tanult akcentussal játszaniuk.

Bár a tévében általában kőkemény figurákat alakokat, verőembereket, maffiózókat játszott, a való életben pacifista, és kifejezetten szerény, visszahúzódó alkatú emberként írták le kollégái, aki ha csak lehetett, kerülte a sztársággal járó médiaérdeklődést. A Maffiózók íróival is sokszor keveredett vitába, azt szerette volna elérni, hogy a karaktere kevésbé legyen brutális, és a sorozat ne erősítse az olasz-amerikaiakkal kapcsolatos előítéleteket. Saját magát Woody Allen 130 kilós kiadásaként jellemezte több interjúban. Szenvedélyes motoros volt, 2006-ban egy motorbalesete miatt három hónapot csúszott a Maffiózok utolsó részeinek forgatása.

A Maffiózókat a kritika minden idők legjobb sorozatai között tartja számon, olyan jelentőségűként a tévézés történetében, mint a Keresztapa a moziban. A hat évadot megért Maffiózók utolsó éveire Gandolfini a legnagyobb tévés sztárok közé emelkedett, a fizetése az utolsó szezonra elérte az epizódonkénti egymillió dollárt. A sorozat utolsó részének utolsó jelenetét minden idők leghatásosabb tévés epizódjaként emlegetik, a sorozat atyja, David Chase csak tavaly decemberben állt ki a közönség elé megmagyarázni, mi is a történet vége, meghal-e Tony Soprano, és egyáltalán fontos kérdés-e az, hogy meghal vagy sem.

A Maffiózók után Gandolfini producerkedni kezdett az HBO-nak, az iraki háború veteránjairól, majd a poszt-traumatikus stressz jelenségéről készített dokumentumfilmet. Utolsó filmszerepei az Oscar-díjas Zero Dark Thirty CIA-igazgatója, illetve a Magyarországon még nem bemutatott Fantasztikus Burt Wonderstone-ban egy kaszinótulajdonos voltak. Játszott a jelenleg az utómunkálatok fázisában levő Animal Rescue című drámában is, ez 2014-ben kerül majd a mozikba Gandolfini utolsó alakításával.

Tony Soprano compilation Part1

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport