Mit szívunk a fesztiválokon?

2013.06.20. 13:12
Még a szervezők is tanácstalanok a dohánytermék-árusításokkal kapcsolatban. A bagós fesztiválozók idén nyáron még a trafikokat is megkerülhetik akár. A feketekereskedelem sem kizárt.

Július elsején lép életbe az a szabályozás, amely szerint a jövőben kizárólag nemzeti trafikokban lehet majd dohánytermékeket értékesíteni, illetve vásárolni. A többnapos zenei rendezvényekkel kapcsolatos kérdést az adja, hogy a vonatkozó jogszabály még a nagyobb zenei fesztiválok számára sem engedélyezi az ideiglenes trafiknyitást. Ezzel az idei fesztiválszezon felosztódik: június végéig még a korábbi évekhez hasonlóan lehet beszerezni a dohánytermékeket, július elsejével kezdődően viszont a fesztiválok területén belül legálisan egyetlen szál cigarettát sem kaphatunk majd.

„Nem lesznek a fesztiválokon cigarettaárusító helyek a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján” – nyilatkozta a Klubrádiónak Gerendai Károly, a legnagyobb magyar fesztivál egyik alapítója, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója május közepén. Ez alapján tehát a dohányos fesztiválozók még a leglátogatottabb fesztiválokon sem juthatnának majd dohányhoz, kénytelenek lesznek a kapukon kívül eső trafikok valamelyikét felkeresni. A július 11-én kezdődő Balaton Sound valamennyi nikotinélvező látogatóját például mindössze két nemzeti dohányboltnak kellene kiszolgálnia Zamárdiban, természetesen a fesztivál területén kívül. Hogy ezek a trafikok, hogyan lesznek képesek kezelni az egyes fesztiválok olykor soktízezres közönségét, még nem tudni.

Egyes meglátások szerint a korlátozás épphogy a felhalmozáshoz vezetne majd, még annak ellenére is, hogy a szervezők nem engedik be a kereskedelmi mennyiséget a dohánytermékekből sem. Más vélemények szerint a szükség idővel úgyis törvényt bontana – ahogy a történelem során annyiszor igazolódott már –, és a feketekereskedelem, valamint a csempészet helyben elégíti majd ki a dohányzó közönség szükségleteit. "Egyebet is visznek be, ami nem túl legális, kétlem, hogy pont a cigit ne oldanák meg" – írja egy felhasználó a Facebookon.

Ám idén még nem kell aggódnia a szenvedélyes dohányosoknak. Vető Viktória, a Sziget Iroda sajtófőnöke legutóbb azt mondta, hogy a Balaton Soundon és a soproni Volt fesztiválon készletkiárusítás keretén belül zajlik majd a dohányértékesítés. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a nem szezonálisan üzemelő kiskereskedelmi boltok július 16-ig forgalmazhatják a még birtokukban lévő menyiséget. A Sound és a Volt nemcsak hogy e határidőn belül esik, hanem mindkettő területén található a feltételeknek megfelelő üzlet.

A Szigettel kapcsolatban a szervezők egyelőre még nem tudják, hogy mi lesz majd, tájékoztatták lapunkat. Igyekeznek a dohányosok és a nem-dohányzók számára egyaránt kedvező megoldást találni az ügyben, hiszen az ő érdekük, hogy valamennyi látogatójuk jól érezze magát a rendezvényen. Kérdéseinkre azonban nem tudtak választ adni.

"Szerintünk lehet cigarettát árulni a Szigeten, a kérdés az, hogy milyen formában" – nyilatkozta Gerendai még márciusban. Az ügy, mint látszik, azóta sem haladt sokat  előre.