Ágnes
-1 °C
2 °C

Díjazták az animációs filmeket Kecskeméten

2013.06.22. 23:17

A díjak átadásával véget ért a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), és az azzal egy időben rendezett 8. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál Kecskeméten. A rendezvény nagydíját, és az azzal járó egymillió forintot Csáki László, a My name is Boffer Bings című film rendezője kapta.

Kinoshita Sayoko, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál igazgatója, a nemzetközi zsűri elnöke rövid értékelőjében azt mondta, a magyar animáció magas szintet képvisel a világon. A filmeket a nemzetközi zsűri mellett országos diákzsűri, a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, valamint a Kecskeméti TV nézői is értékelhették.

A fesztivál versenyprogramjába a közel ötszáz nevezett alkotás közül az előzsűri 30 ország 159 animációs filmjét válogatta be. Az idei szemle mottója „Animáció határok nélkül" volt, és a rendezvény a magyar és az európai újdonságok vetítése mellett arra is vállalkozott, hogy betekintést nyújtson az ázsiai animációs művészetbe.

A professzionális alkotók művei mellett harmadszor látta vendégül az amatőr alkotók munkáit is a Szabad Animációs Filmkészítőknek (SZAF) meghirdetett programban. A legjobb televíziós animációs játékfilmért járó 2000 eurós díjat A gruffaló gyermeke (The Gruffalo's Child) című angol film kapta, rendezője Weiland Johannes és Heidschötter Uve. A zsűri kiemelt dicséretben részesítette Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét.

A legjobb egészestés filmért járó 2000 eurós díjat A festmény (The Painting) című film rendezője, Jean-François Laguionie kapta. Kecskemét város 2500 eurós díját a Ráncok (Wrinkles) című film érdemelte ki, rendezője Ignacio Ferreras.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az egyik legjelentősebb kecskeméti kulturális esemény. Az első fesztivált 1985-ben tartották, amikor még csak néhány külföldi alkotást láthattak az érdeklődők. A KAFF szervezői 1996-ban döntöttek arról, hogy az európai filmek is a versenyben szerepelnek. 2005 óta kétévente rendezik meg a filmes seregszemlét.