Meghalt a Legenda vagyok írója

MTI/Index
2013.06.25. 08:31

Mathesont 87 éves korában, los angelesi otthonában érte a halál vasárnap. Az író 1926-ban született a New Jersey állambeli Allendale-ben, gyerekkorát Brooklynban töltötte. Első művei - sci-fik és horror történetek - az 1950-es években jelentek meg.

1954-ben napvilágot látott Legenda vagyok című műve mérföldkőnek számított pályafutásában és a horror műfajában is: a történet bővelkedett a zombikban és az apokaliptikus jelenetekben, új világot nyitva meg ezzel a háború utáni Amerika olvasóközönsége számára. A könyv 2005-ben felkerült a Guardian "1000 könyv, ami nélkül nem tudunk élni" című listájára.

A regényt háromszor is megfilmesítették, először 1964-ben, majd 1971-ben, legutóbb pedig 2007-ben Will Smith főszereplésével. Film készült A hihetetlenül zsugorodó ember, valamint a Csodás álmok jönnek és A doboz című történetéből is - utóbbiból tévés feldolgozást is forgattak, és a mai napig az Alkonyzóna egyik legjobb epizódjának tartják.

Matheson a televízióban is dolgozott. Az Alkonyzóna című sorozat egyik általa jegyzett része, a Rémálom 20 ezer láb magasan főszerepét William Shatner alakította, az epizód sokat emlegetett tévéklasszikus lett. Saját novellája alapján ő írta Steven Spielberg egyik első egészestés filmjének a Párbaj című alkotásnak a szkriptjét is.

Csaknem hat évtizedet felölelő pályafutása során több mint 80 film és televíziós produkció fűződött a nevéhez íróként. Munkássága szerzők több generációját inspirálta, köztük volt Stephen King is, aki neki ajánlotta A mobil című 2006-os művét.

Nem szerette a könyveit

Matheson azok közé az írók közé tartozott, aki nem nagyon szerette művei feldolgozásait, legalábbis nem mindegyikét. Az író tulajdonképpen 1964 óta dühöngött a Legenda vagyok különböző könyvadaptációin. Már Az utolsó ember a Földön után nagyon csalódott volt, bár a film nagyjából még követte a könyv sztoriját. A rendezést szegényesnek találta, a főszerepet játszó Vincent Price-t pedig rossz választásnak tartotta. A 1971-ben, Charlton Heston főszereplésével készült Az Omega emberről annyit mondott, hogy sikerült olyan távol helyezni a sztorit a könyvétől, hogy az már nem is zavarja.

A  2007-es, Will Smith-féle Legenda vagyok után pedig fogalma sem volt, Hollywood miért rajong annyira a könyvéért, ha a filmvásznon figyelembe sem veszik, amit leírt.  A legutóbbi változatban Matheson teljes befejezését átírták, mert az előzetes tesztek során a nézőknek nem tetszett az eredeti végkifejlet. (forrás: Könyvesblog)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport