Milliókat hozhat Presseréknek Kanye West

2013.06.28. 06:57

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is az eladási lista első helyén debütált Kanye West új lemeze, a Yeezus, amelynek New Slaves című dalában hallható a Gyöngyhajú lány, méghozzá eredeti felvételen - írja a Blikk. Az album csütörtökön Magyarországra is megérkezett, a Gyöngyhajú lány szerzői, Presser Gábor és Adamis Anna pedig jogdíjra számíthat.

A lapnak  Tóth Péter Benjamin, a Szerzői Jogvédő Iroda szóvivője elmondta: a dalszerzők jogdíját egy nemzetközi megállapodás szabályozza, erre a kiadó a teljes nagykereskedelmi bevétel 9 százalékát fizeti. Ez az összeg oszlik meg a lemez dalai között másodperc-arányosan.

Az előadói jogdíj is hasonló nagyságrendű, azaz 8-10 százalék, sőt a nagy sztárok esetében 20 is lehet, de itt nincs nemzetközi szabályozás, mert ebben a kiadók és az előadók egymás között állapodnak meg. A külföldi jogdíjbevételt a kijelölt európai jogkezelő továbbítja, amiért 10-12 százalékos kezelési költséget számít fel.

Kanye West legutóbbi, My Beautiful Dark Twisted Fantasy című 2010-es nagylemezéből világszerte 1,9 millió fogyott, az előtte megjelent 808s & Heartbrake című albumból pedig 2,5 millió. A világsikeres fogadtatás alapján a Yeezus is biztosan eléri a 2 milliós eladást, amellyel a Gyöngyhajú lány is jól jár - írja a Blikk, amely egy gyors számolás után arra jut, hogy a dal 20 millió forintot keres az Omegának.