Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Rekonstruálták Stuart Mária arcát

2013.06.28. 13:10
Péntektől bárki megtekintheti Stuart Mária anatómiai hűséggel rekonstruált arcát. A skótok királynője a második különös gonddal rekonstruált királyi fő: III. Richárdé készült el elsőként.

A munkát a skót Nemzeti Múzeum felkérésére végezte el Caroline Wilkinson, a Dundee-i Egyetem professzora, törvényszéki szakértő, aki tavaly III. Richárd arcát, illetve fejét is rekonstruálta. Stuart Máriát 25 évesen ábrázolta Wilkinson.

queen-of-scots 2601936b

Addigra a skótok királynője már kétszer is megözvegyült és éppen elűzték hazája trónjáról. Angliában keresett menedéket, unokatestvérénél (I.) Erzsébet királynőnél, aki azonban nem segítette vissza trónjára rokonát, hanem 16 éven át házi őrizetben tartatta, majd pedig fővesztésre ítélte és kivégeztette, mert Mária - hogy szabadulhasson - összeesküvést szőtt ellene (nem először.) Kárpótlásul a történelem Mária fiát emelte a skót, majd az angol trónra is a skótoknál VI. Jakab, az angoloknál pedig I. Jakab néven.

Stuart Mária 1542-ben született és 1587-ben veszítette el a fejét. A rekonstruáltat a Skót Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni - írja a The Daily Telegraph.