Debrecen ragaszkodik Vidnyánszkyhoz

2013.07.09. 11:41

Továbbra is számít a debreceni önkormányzat Vidnyánszky Attila szakértelmére az épülő Latinovits Színházzal kapcsolatban, ezért megtarthatja önkormányzati bérlakását a Várad utcában - írta a vagy.hu. Vidnyánszky Attila a debreceni Csokonai Színház vezetője volt, de miután megnyerte a fővárosi Nemzeti Színház vezetésére kiírt pályázatot, debreceni színházi munkáját abbahagyta. A rendező július elseje óta a Nemzeti Színház vezetője, közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését június 30-i hatállyal kérte előző munkáltatójától, a debreceni önkormányzattól.

A debreceni közgyűlés kulturális bizottsága soron következő ülésén tárgyalja meg, hogy újra szerződést köt az igazgatóval. Vidnyánszky Attila és Kósa Lajos polgármester ugyanis tervezik a további együttműködést, a rendező továbbra is aktív szerepet kíván vállalni Debrecen kulturális életének formálásában. "Tekintettel a fentiekre, Vidnyánszky Attila a jelenleg általa használt Várad utca 35. szám alatti lakását továbbra is fenn kívánja tartani, illetve városi érdekből bérelni szeretné” - áll az előterjesztésben, amely július 3-án íródott és jelenleg is olvasható a város honlapján.

Az 1027 m2 telekterületű ingatlannal kapcsolatos előterjesztés Szentei Tamás kulturális osztályvezető nevéhez fűződik, a következő, nyári szünet előtti utolsó bizottsági ülés pedig szerda délután lesz.

Szentei Tamás az Indexnek elmondta, hogy amikor Vidnyánszky Attila megbízása megszűnt, lemondott a szolgálati lakásról, amit az önkormányzat vissza is vett. De egy rendelet lehetővé teszi, hogy azok, akik a városnak fontosak, úgynevezett városérdekből bérleti jogot kapjanak, hogy ezzel is a városhoz köthessék őket. A rendező fontos a városnak, ezért, ha a bizottság úgy dönt, javasolni fogják a polgármesternek, hogy bérelhesse tovább a házat. Ennek csak az a feltétele, hogy ne legyen ingatlantulajdona a városban, Vidnyánszkynak pedig nincs.

De nemcsak ő kap ilyen jogot, más művészek, sportolók, de akár rendőrök is kaptak már. A osztályvezető egyébként úgy tudja, hogy a rendező felesége és négy gyereke most is a Várad utcai házban lakik. Szentei szerint ez anyagi előnnyel nem jár a rendezőnek, mert háromszor annyit kell a házért fizetnie, mint amennyit a szolgálati lakásként kellett fizetnie érte. (Az új összeg az osztályvezető szerint körülbelül 160 ezer forint lesz havonta.) Munkájára pedig főleg az épülő Latinovits Színház és nemzetközi kapcsolatai miatt van szüksége a városnak.

Bizalom és szeretet

Megkerestük Vidnyánszky Attilát is, aki szóvivőjén keresztül írásban közölte, hogy július 1-jétől ugyanakkora bérleti díjat fizet az általa az egész családja számára bérelt lakásért mint bárki, aki Debrecen városától lakást bérel. Ez a bérleti díj többszöröse a korábbi, a város fenntartásában működő színház vezetőjeként fizetett bérleti díjnak. A bérleti jogviszony eddig is és július 1-jétől is jogszerűen köttetett meg. Megerősítette, hogy a lakásban a családja lakott és a továbbiakban is fog lakni.

Arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni Debrecenben és mennyi ideje lesz a Nemzeti vezetése mellett erre, a szóvivő azt válaszolta, hogy "művészi pályája két városhoz köti a legerősebben, Beregszászhoz és Debrecenhez. Ez a két város és színházszerető lakói mindig is számíthatnak rá, ahogyan ő is számít tőlük arra a bizalomra és szeretetre, amelyről eddig is oly sokszor tettek tanubizonyságot".

Vidnyánszky Attila nem csak a Nemzeti Színház vezetője. 2012 óta irányítja az újonnan létrehozott Színházi Intézetet a Kaposvári Egyetemen. Korábban a szinhaz.hu azt írta, hogy ő lesz a művészeti rektorhelyettes is a Kaposvári Egyetemen, de az egyetem később közölte, hogy a művészeti rektorhelyettesi posztra pályázatot írnak ki. A beérkezett pályázatokat egy bizottság, majd a szenátus véleményezi, végül a rektor dönt. Vidnyászky a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is.