Kisfilmet forgatnak a leányfalui gázolásra emlékezve

2013.07.11. 21:29 Módosítva: 2013.07.11. 21:33

A médiatanács szerdai döntésével 12 új kisjátékfilm elkészülését támogatta 74,5 millió forinttal, jelentette be Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora. A Magyar Média Mecenatúra által meghirdetett Huszárik Zoltán pályázati program külön finanszírozási lehetőséget biztosít a kisjátékfilmes kísérleti filmek gyártására. A kisjátékfilmek gyártását célzó pályázati felhívást a médiatanács 2012 után másodszorra hirdette meg idén.

Declan Hannigan filmjét a leányfalui tragédia inspirálta: a tíz éve húzódó ügyben egy ír férfi elütött két gyereket Leányfalun, az ír legfelsőbb bíróság elutasította a kiadatását. Belenkij Alexander kisjátékfilmje megtörtént esetet dolgoz fel: 1956-ban játszódik, egy nagyon fiatal magyar diák és egy újonnan bevonult orosz kiskatona tragikus és értelmetlen haláláról szól.

Támogatást kapott Szalay Péter filmje, A teljesség felé, amely Weöres Sándor műve alapján készül. Vörös András Hernád Péter díjnyertes sci-fi novellájából készít kisjátékfilmet Az elhárítók címmel. Görögh Árpád filmje egy 59 éves, idősödő, vonzerejét vesztő színész életét mutatja be, aki elismert tagja a színház társulatának, amely ez alkalommal Goethe Faustját viszi színre buddhista feldolgozásban.

Tanyasi szél címmel készíti filmjét Bánovits Ottó, amely a mai Magyarország egyik eldugott tanyáján játszódik. Madarász Isti pedig Arany János 1877-ben írt Tetemre hívás című balladájából készít kisjátékfilmet. Géczy Dávid A győztes című filmje melankolikus mementó egy úszómesterről, aki minden nap újra és újra átéli fiatal napjait. Kapitány Iván filmje, A láthatatlan seb Jókai Mór novellája alapján készül.

Topolánszky Tamás Levél Istenhez című filmje egy mexikói népmesén alapul, amely magyar kontextusba helyezve a hit és az együttérzés témáját járja körül. Csukás Sándor kisjátékfilmje egy nap alatt játszódik, és olyan férfiakról szól, akik anyjukkal élnek évekig. Ál(l)omás címmel forgat filmet Vékes Csaba egy utazás történetéről, amely a képzelet és a valóság határán játszódik.