Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Ismét leállt a könyvtári kölcsönzés utáni jogdíjak kifizetése

2013.07.15. 08:26
Tetemes késéssel, májusban kezdődött meg a könyvtári kölcsönzés után járó szerzői jogdíjak kifizetése. Két hónapja sem működött a rendszer, máris leállt.

A Népszabadság szerint a leállást az okozza, hogy a módosított államháztartási törvény alapján a jogdíjra szánt összeggel, mint költségvetési pénzzel nem évente, hanem havonta kell elszámolni. A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) számára ez értelmezhetetlen és végrehajthatatlan. Az egyesület működésének ellenőrzésével kapcsolatban is vannak kérdéseik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával történt egyeztetés után Menyhért Anna, az egyesület igazgatója reméli, hogy a kifizetések hamarosan folytatódhatnak. A kifizetést korábban az akadályozta, hogy az egyesület a 2011-re szánt pénzt, mintegy 100 millió forintot csak 2012 végén kapta meg, ennek kifizetését kezdték meg májusban. Az idei 90 milliós összeg felhasználását pedig a fent említett okok gátolják.

Az elfogadott szabályok szerint mintegy 3 ezer szerző kaphat ilyen jogdíjat, amelynek maximális összege 100 ezer forint. Eddig mintegy 100 szerző kapta meg jussát.