Távozik az Operaház főzeneigazgatója

2013.07.16. 09:04

Távozik Héja Domonkos karmester a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról - írta a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint Héja Domonkos augusztus 22-i hatállyal távozik posztjáról, utóda Halász Péter lesz. Héja Domonkos 2011 szeptembere óta volt az Operaház megbízott zeneigazgatója, a Liszt-díjas karmester idén március óta töltötte be a főzeneigazgatói posztot. A Magyar Állami Operaház későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Halász Péter 1976-ban született, az Operaház oldalán található életrajza szerint Bécsben a Zeneművészeti Egyetemen karmester szakon diplomázott. Az Eisenstadti Haydn Fesztiválon Fischer Ádám asszisztenseként dolgozott.

A 2002/2003-as évadban a Zürichi Operaház operastúdiójának korrepetitora, 2004 és 2011 között a Mainzi Állami Operaház korrepetitora, majd később karmestere volt, ahol számos koncertet, ballettelőadást és több mint húsz operaprodukciót vezényelt. 2011 májusától az Aacheni Operaház és az Aacheni Szimfonikus Zenekar első karmestere, ahol Rossini: Hamupipőkéjének bemutatójával debütált.

A 2011/12-es szezonban Aachenben többek közt Verdi: Álarcosbáljának, Monteverdi és Poulenc egyfelvonásosainak és J. Strauss Denevérjének premierjeit, valamint Mozart: Figaro házassága és Wagner: Trisztán és Izoldájának előadásait vezényelte. A Magyar Állami Operaházban 2010 februári bemutatkozása óta eddig Rossini: A sevillai borbély, valamint Puccini: Bohémélet előadásait vezényelte.