László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Ernst Múzeum helyén nyílik a Robert Capa Fotográfiai Központ

2013.07.18. 17:43
Az eddig kortárs képzőművészeti kiállítóhelyként ismert Ernst Múzeum helyén nyílik meg a Robert Capa Fotográfiai Központ, amire a kormány májusban 155 millió forintot biztosított.

A Műcsarnokhoz tartozó Ernst Múzeum igazgatója, Gulyás Gábor korábban közölte, hogy az EMMI augusztus 1-i dátummal kezdeményezte a Műcsarnok Nonprofit Kft-vel fennálló, az Ernst Múzeum épületének használatára vonatkozó bérleti szerződés felbontását - írja a Népszava. Így várhatóan Csurka Eszter: A tengerpartra című, július 28-án záruló tárlata lesz ott az utolsó kortárs képzőművészeti kiállítás.

Az Ernst Múzeumban a kortárs művek helyét augusztusban átveszi az a gyűjtemény, amit 2009 januárjában közel 300 millió forint összegben vásárolt a magyar állam a Robert Capa-fényképeket az International Center of Photography nevű New York-i intézettől, amely a magyar származású fotóriporter hagyatékát őrizte. A megvásárolt 937 darabból álló mesterkópia-sorozatot az intézet alapítója, Robert Capa öccse, a szintén fotográfus Cornell Capa állította össze 1995-ben. Az volt a célja, hogy az Amerikában már meglévő intézet mintájára Európában és Ázsiában is létrehozzon egy-egy fotográfus központot.

A Heti Válasz úgy tudja, hogy a Robert Capa központot vezetését a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház ügyvezető igazgatójára, Kőrösi Orsolyára bízzák. A lap szerint Capa-központ létrehozásáért lobbizott Burger Barna, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos fotósa is.

Az évente 198 millióból gazdálkodó kiállításokat rendező, ösztöndíjakat osztó, az év magyar fotográfusának Robert Capa-díjat adományozó kulturális intézmény vezetője szerint egyfajta fotográfiai, vagy még inkább vizuális központként funkcionál majd. "Az lesz a feladata, hogy „a hazai fotográfusok számára nemzetközi kapcsolatokat építsen, lehetőséget teremtsen vásárok megrendezésére, magyar alkotókat juttasson ki nemzetközi workshopokra" - mondta Kőrösi.