Az Ernst Múzeum helyén nyílik a Robert Capa Fotográfiai Központ

2013.07.18. 17:43
Az eddig kortárs képzőművészeti kiállítóhelyként ismert Ernst Múzeum helyén nyílik meg a Robert Capa Fotográfiai Központ, amire a kormány májusban 155 millió forintot biztosított.

A Műcsarnokhoz tartozó Ernst Múzeum igazgatója, Gulyás Gábor korábban közölte, hogy az EMMI augusztus 1-i dátummal kezdeményezte a Műcsarnok Nonprofit Kft-vel fennálló, az Ernst Múzeum épületének használatára vonatkozó bérleti szerződés felbontását - írja a Népszava. Így várhatóan Csurka Eszter: A tengerpartra című, július 28-án záruló tárlata lesz ott az utolsó kortárs képzőművészeti kiállítás.

Az Ernst Múzeumban a kortárs művek helyét augusztusban átveszi az a gyűjtemény, amit 2009 januárjában közel 300 millió forint összegben vásárolt a magyar állam a Robert Capa-fényképeket az International Center of Photography nevű New York-i intézettől, amely a magyar származású fotóriporter hagyatékát őrizte. A megvásárolt 937 darabból álló mesterkópia-sorozatot az intézet alapítója, Robert Capa öccse, a szintén fotográfus Cornell Capa állította össze 1995-ben. Az volt a célja, hogy az Amerikában már meglévő intézet mintájára Európában és Ázsiában is létrehozzon egy-egy fotográfus központot.

A Heti Válasz úgy tudja, hogy a Robert Capa központot vezetését a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház ügyvezető igazgatójára, Kőrösi Orsolyára bízzák. A lap szerint Capa-központ létrehozásáért lobbizott Burger Barna, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos fotósa is.

Az évente 198 millióból gazdálkodó kiállításokat rendező, ösztöndíjakat osztó, az év magyar fotográfusának Robert Capa-díjat adományozó kulturális intézmény vezetője szerint egyfajta fotográfiai, vagy még inkább vizuális központként funkcionál majd. "Az lesz a feladata, hogy „a hazai fotográfusok számára nemzetközi kapcsolatokat építsen, lehetőséget teremtsen vásárok megrendezésére, magyar alkotókat juttasson ki nemzetközi workshopokra" - mondta Kőrösi.