Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

160 milliót oszt szét a Művészeti Akadémia

2013.07.19. 15:12

Pályázati támogatásokról döntött a Magyar Művészeti Akadémia 160 millió forint értékben. A pályázatokon művészeti szakmai programok megrendezéséhez, valamint művészeti könyvek és folyóiratok megjelentetéséhez lehetett támogatást nyerni. A 160 millió forintból 50-et szántak művészeti programok támogatására, 110-et pedig művészeti könyvek és folyóiratok támogatására.

"A Magyar Művészeti Akadémia támogatási elveinek középpontjában a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a magas színvonalú alkotómunka feltételeinek megerősítése és a civil kezdeményezések elősegítése áll" - olvasható az MMA közleményében. A támogatások keretében nyújtható minimális összeg 250 ezer, maximum 6 millió forint volt. A pályázatokat a köztestület nyolc művészeti tagozatának képviseletében három-három tagú bizottság értékelte. A kedvezményezettek előfinanszírozás keretében nyerik el a támogatást.

A művészeti program elnevezésű pályázatra 527 pályamű érkezett összesen közel 1,6 milliárd forint igényelt támogatási összeggel. Ezek közül 130 darab pályázatot támogattak, egy pályamunka érvénytelen volt, 18-at visszavontak.

A művészeti könyv és folyóirat elnevezésű pályázatra 220 pályázat érkezett 491,6 millió forint igényelt támogatási összeggel. 58 pályázat nyert, visszavontak 16-ot, egy érvénytelen volt - ismertette a közlemény. A 2013-ban beérkezett pályázati igény a kiírásban szereplő támogatási összegnek mintegy nyolcszorosa, a pályázók száma pedig a tavaly támogatásért folyamodóknak csaknem hatszorosa volt.